default-image

Σουδάν: Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

Ελλάδα
Σουδάν: Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα αυτήν.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Η ΑΕ κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές «να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση» και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους ενώ «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι.

Ο στρατός και οι RSF συμφώνησαν για τρίωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ωστόσο «διατηρούν το δικαίωμα» να απαντήσουν, στην περίπτωση που παραβιαστεί αυτή η συμφωνία. Ένας αυτήκοος μάρτυρας από το κεντρικό Χαρτούμ είπε ότι φαίνεται πως έχουν κοπάσει οι μάχες, όμως ακούγονταν ακόμη σποραδικά πυρά και από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας υψωνόταν καπνός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News