Χάος στο Σουδάν: Μαίνονται συγκρούσεις - Διεθνής ανησυχία για πραξικόπημα (vid)

Κόσμος
Χάος στο Σουδάν: Μαίνονται συγκρούσεις - Διεθνής ανησυχία για πραξικόπημα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το Χαρτούμ, ενώ καπνός φαίνεται να υψώνεται από κτίρια κοντά στο αεροδρόμιο

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξής του στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε «ανεύθυνες» ενέργειες, καθώς οι δυνάμεις του συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ταξίαρχος Νάμπιλ Αμπντάλα δήλωσε στη συνέντευξη ότι μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον στρατό. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις RSF είχαν ισχυρή παρουσία στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις αναφορές για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, ενώ κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ομάδα της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ, όλοι έχουν καταμετρηθεί επί του παρόντος», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε μία ανάρτησή του στο Twitter. «Παροτρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν άμεσα τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης ή την κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων».

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ, σε μία προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδαν τεθωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται στους δρόμους και άκουσαν τον ήχο του βαρέως οπλισμού κοντά στο αρχηγείο του στρατού και των RSF.

Η σύγκρουση ακολουθεί ημέρες έντασης μεταξύ του στρατού και των ισχυρών RSF, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για μια αντιπαράθεση.

Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν ο στρατός δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις των RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Οι γιατροί είπαν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις σε κατοικημένες γειτονιές και άμαχοι τραυματίστηκαν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, δήλωσε ένας παρουσιαστής που εμφανίστηκε στην οθόνη για λίγο.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News