Εκτελέστηκε στη Φλόριντα ο "δολοφόνος νίντζα" - Ο 10ος καταδικασμένος σε θάνατο που εκτελείται φέτος στη χώρα

Κόσμος
Εκτελέστηκε στη Φλόριντα ο "δολοφόνος νίντζα" - Ο 10ος καταδικασμένος σε θάνατο που εκτελείται φέτος στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διέπραξε διπλή ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια ληστείας

Ένας Αμερικανός με το παρωνύμιο «ο δολοφόνος νίντζα» εκτελέστηκε χθες, Τετάρτη 12 Απριλίου, το βράδυ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, περισσότερα από 30 χρόνια αφού διέπραξε διπλή ανθρωποκτονία στη διάρκεια ληστείας.

Η εκτέλεση του Λούις Γκάσκιν πραγματοποιήθηκε στις 18:15 (τοπική ώρα, 01:15 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της Φλόριντα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή του καταδικασμένου σε θάνατο, ηλικίας 56 ετών.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1989 ο Γκάσκιν διέπραξε αιματηρές ληστείες ντυμένος στα μαύρα – εξ ου και το παρωνύμιο που του έδωσαν τα αμερικανικά μέσα—προκειμένου να κλέψει δώρα Χριστουγέννων για τη φίλη του.

Οπλισμένος με τουφέκι μπήκε στο σπίτι ενός ζευγαριού περίπου 50 ετών από το Νιού Τζέρσι. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, αρχικά πυροβόλησε από το παράθυρο με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον άνδρα και να τραυματίσει τη σύζυγό του. Στη συνέχεια την κυνήγησε και τη σκότωσε.

Ο Γκάσκιν έκλεψε κάποια αντικείμενα από το σπίτι, αλκοολούχα ποτά και κοσμήματα, και στη συνέχεια πήγε σε δεύτερο σπίτι, το οποίο επίσης λήστεψε. Εκεί τραυμάτισε έναν άνδρα, ο οποίος όμως κατάφερε να διαφύγει με το αυτοκίνητο της συζύγου του.

Συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα χάρη στις πληροφορίες που παρείχε στην αστυνομία συνεργάτης του, ο οποίος ομολόγησε τα εγκλήματα.

Σώμα ενόρκων τον έκρινε ένοχο για τις ανθρωποκτονίες, όμως μόνο οκτώ από τους δώδεκα ενόρκους ψήφισαν υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής. Πλέον χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των ενόρκων προκειμένου να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, κάτι που δεν ίσχυε τότε.

Τα επόμενα χρόνια οι δικηγόροι του προσπάθησαν να εφεσιβάλουν την απόφαση, επικαλούμενοι κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία έπασχε ο Γκάσκιν.

Το 1991 το εφετείο της Φλόριντα αναγνώρισε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια και ότι είχε ακουστικές παραισθήσεις, αν και έκρινε ότι είχε επίγνωση της σοβαρότητας των πράξεών του και κατά συνέπεια ήταν ποινικά υπεύθυνος.

Ούτε οι άλλες του προσφυγές είχαν επιτυχία και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις υπέγραψε τον Μάρτιο το διάταγμα το οποίο όριζε την ημερομηνία της εκτέλεσής του.

Ο Ρεπουμπλικάνος, που φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, είχε εγκρίνει δύο εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, όμως από την αρχή του έτους έχει υπογράψει ήδη τρία σχετικά διατάγματα.

Από την αρχή του 2023 στις ΗΠΑ έχουν εκτελεστεί 10 καταδικασμένοι σε θάνατο μόλις σε τέσσερις πολιτείες – πέντε στο Τέξας, δύο στο Μιζούρι, δύο στη Φλόριντα και ένας στην Οκλαχόμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News