Οι εκδηλώσεις στον καθολικό κόσμο το Πάσχα - Αναπαραστάσεις των Παθών με μαστίγωση και σταύρωση, λιτανείες και κατάνυξη

Πολιτισμός
Οι εκδηλώσεις στον καθολικό κόσμο το Πάσχα - Αναπαραστάσεις των Παθών με μαστίγωση και σταύρωση, λιτανείες και κατάνυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, η παράδοση θέλει τα αγάλματα να καλύπτονται με μαύρα ή πορφυρά πανιά σε ένδειξη πένθους, ενώ οι ιερείς στις λειτουργίες φορούν πένθιμα ράσα, εκτός από τον Πάπα και τους Επισκόπους, που φορούν κόκκινα, τα οποία συμβολίζουν το αίμα του Χριστού

Οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ και το Βατικανό, με λαμπρές εκδηλώσεις και μηνύματα ειρήνης σε έναν ολοένα και πιο σκληρό και αιματοβαμμένο κόσμο. Τη Μεγάλη Παρασκευή, υπό δρακόντεια πάντα μέτρα ασφαλείας, ο Πάπας τελεί, παρουσία χιλιάδων πιστών, την ετήσια αναπαράσταση της Οδού του Πάθους, της Via Dolorosa (του μαρτυρίου) ή Via Crucis (του Σταυρού) στο Κολοσσαίο, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες χριστιανοί στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη Λειτουργία της Αναστάσεως στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, παρουσία χιλιάδων πιστών, συχνά βαπτίζοντας ενήλικες. Την Κυριακή του Πάσχα εκφωνεί το πασχαλινό μήνυμά του «Urbi et Orbi», δηλαδή «προς την πόλη και την οικουμένη», από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία, τη μεγαλύτερη του κόσμου.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες η παράδοση θέλει τα αγάλματα να καλύπτονται με μαύρα ή πορφυρά πανιά σε ένδειξη πένθους, ενώ οι ιερείς στις λειτουργίες φορούν πένθιμα ράσα, εκτός από τον Πάπα και τους επισκόπους, που φορούν κόκκινα, τα οποία συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Τελετές για τη Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες περιοχές του καθολικού κόσμου.

Στην Αυστραλία λαμβάνουν χώρα πολλές λιτανείες, ενώ στους δρόμους του Σίδνεϊ διοργανώνεται αναπαράσταση της πορείας του Χριστού προς τον Γολγοθά. Λιτανείες πραγματοποιούνται τη Μεγάλη Παρασκευή και σε πολλούς δρόμους πόλεων της Γερμανίας και άλλων χωρών του δυτικού κόσμου, ωστόσο χωρίς τη μεγαλοπρέπεια που έχουμε συνηθίσει σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Νότια Ιταλία και η Ελλάδα. Σε ορισμένες πόλεις οι τελετές που αναπαριστούν τα Πάθη του Ιησού γίνονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Πολλοί από αυτούς κουβαλούν σταυρούς και φορούν κόκκινους χιτώνες, σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Στους δρόμους του Περπινιάν της Γαλλίας λαμβάνει χώρα η πιο εντυπωσιακή ίσως για τη χώρα τελετή, με μετανοούντες πιστούς να σηκώνουν τον σταυρό. 

Μαστίγωση και σταύρωση των πιστών

Στις Φιλιππίνες, παρά την αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας, η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα, έχοντας μετατραπεί και σε τουριστικό αξιοθέατο, με χιλιάδες κόσμου να σπεύδει να δει τους πιστούς να μαστιγώνονται στους δρόμους και να καρφώνονται στον σταυρό. Υπενθυμίζεται ότι το 80% των κατοίκων των Φιλιππίνων είναι καθολικοί μετά τον προσηλυτισμό τους από τους Ισπανούς που είχαν ως αποικία τις Φιλιππίνες για τρεις σχεδόν αιώνες.

Επίκεντρο και τουριστικό αξιοθέατο λόγω των αιματηρών τελετών είναι το γραφικό χωριό Κουτούντ, 80 χιλιόμετρα από τη Μανίλα, όπου πολλοί κάτοικοι σταυρώνονται με πραγματικά καρφιά, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα κάθε χρόνο. Λαμπρές είναι οι εκδηλώσεις και στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Λατίνος Πατριάρχης τελεί τη λειτουργία της Αναστάσεως στον Ναό του Πανάγιου Τάφου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News