Ρώσοι δημοσιογράφοι απαιτούν την απελευθέρωση του πολιτικού Βλαντίμιρ Καρά- Μουρζά

Κόσμος
Ρώσοι δημοσιογράφοι απαιτούν την απελευθέρωση του πολιτικού Βλαντίμιρ Καρά- Μουρζά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν μεταξύ άλλων για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού και προδοσία, αφού επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - την καταστολή των διαφωνούντων από τη Μόσχα και τον Πούτιν

Δεκάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν σήμερα με ανοιχτή τους επιστολή, έκκληση προς τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον γνωστό πολιτικό Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 25 χρόνια με την κατηγορία της προδοσίας και άλλες κατηγορίες οι οποίες όπως αναφέρουν έχουν πολιτικά κίνητρα.

Η έκκληση των Ρώσων δημοσιογράφων για την απελευθέρωση του ηλικίας 41 ετών Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έγινε πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο καθώς η δίκη του, την οποία οι δημοσιογράφοι συνδέουν με την πολιτική τρομοκρατία που εφάρμοσε ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του 1930, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Στην επιστολή τους οι Ρώσοι δημοσιογράφοι γράφουν: «Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά είναι ένας πραγματικός πατριώτης και από τις πρώτες μέρες του πολέμου τάσσεται κατά της ρωσικής εισβολής, η οποία προκαλεί αναρίθμητα δεινά στον ουκρανικό λαό και στερεί τη ζωή των Ρώσων στρατιωτικών και επιστράτων πολιτών. Όμως σήμερα στη Ρωσία το να τάσσεσαι υπέρ της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου είναι ποινικό αδίκημα».

Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν την Πέμπτη να επιβληθεί ποινή 25 ετών φυλάκισης στον Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, ο οποίος είναι πατέρας τριών παιδιών, συγγραφέας και δημοσιογράφος που έχει τη ρωσική και τη βρετανική υπηκοότητα. Ο Καρά –Μουρζά αναμένεται να απολογηθεί σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία, δήλωσε ο δικηγόρος του Βαντίμ Προχόροφ.

Ο Βλαντίμιρ Καρά -Μουρζά αντιπολιτεύεται επί χρόνια τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει ασκήσει πιέσεις σε ξένες κυβερνήσεις και ιδρύματα να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και σε μεμονωμένους Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν μεταξύ άλλων για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού και προδοσία, αφού επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - την καταστολή των διαφωνούντων από τη Μόσχα και τον Πούτιν.

Νόμοι λογοκρισίας

Η Ρωσία σχεδόν αμέσως αφού έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, επέβαλε νόμους λογοκρισίας εν καιρώ πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν για να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές σε όλη την κοινωνία.

Η «δυσφήμιση» του στρατού μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια , ενώ η σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών μπορεί να επισύρει ποινή 15 χρόνων φυλάκισης.

Οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί λένε ότι σε περίοδο πολέμου η ενότητα σε όλη την κοινωνία είναι ζωτικής σημασίας και χαρακτηρίζουν τους Ρώσους πολίτες, που αμφισβητούν τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, ότι είναι τμήμα μιας φιλοδυτικής πέμπτης φάλαγγας που επιδιώκει να υπονομεύσει την πολεμική προσπάθεια.

Η επιστολή με την οποία ζητείται η απελευθέρωση του Καρά – Μουρζά υπογράφεται από πολλούς δημοσιογράφους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο Καρά -Μουρζά απλώς τιμωρείται για την αντίθεσή του στον πόλεμο.

«Απαιτούμε από τις ρωσικές αρχές, τους αστυνομικούς και τους δικαστές να επιστρέψουν στον δρόμο της δικαιοσύνης. Να διώκουν δολοφόνους και εγκληματίες και όχι έντιμους και υπεύθυνους πολίτες που τολμούν να σκέφτονται και να λένε την αλήθεια», αναφέρει η επιστολή.

«Σταματήστε τη νέα διολίσθηση της Ρωσίας προς τον σταλινισμό και ένα ολοκληρωτικό σύστημα» γράφουν.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στην επιστολή από τις αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι πολλοί από τους υπογράφοντες είναι προδότες που επιθυμούν την ήττα της χώρας τους στο πεδίο της μάχης.

Ο Καρά –Μουρζά και οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει επιβιώσει δύο φορές από δηλητηρίαση στο παρελθόν. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτά τα περιστατικά δηλητηρίασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News