Πέθανε ο κιθαρίστας των ABBA, Lasse Wellander σε ηλικία 70 ετών

Life
Πέθανε ο κιθαρίστας των ABBA, Lasse Wellander σε ηλικία 70 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κιθαρίστας έδινε μάχη με το καρκίνο το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 70 ετών ο Lasse Wellander, ο κιθαρίστας πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των ABBA.

Σε μια συγκλονιστική δήλωση, η οικογένειά του έγραψε: «Με απερίγραπτη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο αγαπημένος μας Lasse κοιμήθηκε. Ο Lasse αρρώστησε πρόσφατα με καρκίνο, όπως αποδείχθηκε, που είχε εξαπλωθεί, και νωρίς τη Μεγάλη Παρασκευή έφυγε από τη ζωή περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ήσουν ένας φανταστικός μουσικός και ταπεινός όσο λίγοι, αλλά πάνω απ' όλα ήσουν ένας υπέροχος σύζυγος, αδελφός, γιαγιά και παππούς».

Λέγεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στις περισσότερες ηχογραφήσεις και περιοδείες του εμβληματικού συγκροτήματος κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80, ενώ έβαλε και το χεράκι του στη δημιουργία του τελευταίου άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο Voyager, το οποίο κυκλοφόρησε το 2021.

Έπαιξε συνολικά σε 24 από τις στούντιο ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ στούντιο άλμπουμ τους. Ήταν βασικός πυλώνας της τελευταίας περιοδείας τους μεταξύ 1979 και 1980, κατά την οποία το συγκρότημα έπαιξε τις επιτυχίες του σε sold-out ακροατήρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ευτυχώς για τον Lasse - ο οποίος εντάχθηκε στους Peps & Blues Quality μαζί με τον Peps Persson όταν ήταν 16 ετών - η καριέρα του δεν τελείωσε όταν οι ABBA σταμάτησαν για πρώτη φορά.

Εκτός από τους ABBA, έπαιξε στο πλευρό πολλών άλλων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από τη Σουηδία. Κυκλοφόρησε επίσης ένα ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ το 1981, προτού κάνει την παραγωγή και κυκλοφορήσει άλλα 11 άλμπουμ με την πάροδο των ετών.

Δεν ήταν επίσης μόνο μουσική για δίσκους, καθώς εργάστηκε ως συνθέτης για διάφορες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μελωδίες, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής για τη σουηδική ταινία Anglagard, η οποία κυκλοφόρησε το 1992.

Το τελευταίο του σόλο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2006, με τον αγγλικό τίτλο Simple Ticket.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε με διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου σουηδικού βασιλικού μεταλλίου με την ονομασία Litteris et Artibus το 2010.

Αργότερα εισήχθη στο Σουηδικό Μέγαρο Μουσικής Fam το 2014 μαζί με άλλα μέλη των ABBA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News