Οι άνθρωποι έπαιρναν ναρκωτικά στην Ισπανία πριν από 3.000 χρόνια σύμφωνα με μελέτη

Κόσμος
Οι άνθρωποι έπαιρναν ναρκωτικά στην Ισπανία πριν από 3.000 χρόνια σύμφωνα με μελέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν πολύ ισχυρά, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν σε τελετές στο σπήλαιο

Περισσότεροι από 200 ανθρώπινοι τάφοι οι οποιοι βρέθηκαν σε σπήλαιο στην Ισπανία,  πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικούς και ταφικούς σκοπούς για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν πολύ ισχυρά, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν σε τελετές στο σπήλαιο. Σαμάνοι «που ήταν ικανοί να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων» μπορεί να είχαν εμπλακεί σε αυτά.

Τρεις ψυχοδραστικές ενώσεις βρέθηκαν όταν εξετάστηκαν οι κλειδαριές, οι οποίες είχαν γίνει κόκκινες κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών και μπορεί να τις άγγιζαν περισσότερα από ένα άτομα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης την εφεδρίνη, η οποία αυξάνει την ενέργεια και την εγρήγορση, μαζί με τα παραισθησιογόνα ατροπίνη και σκοπολαμίνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports και σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο Es Carritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι στο σπήλαιο είχαν ανακαλυφθεί κανάτες με σπειροειδή σκαλίσματα στα καπάκια τους. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί το έχουν δει ως «αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου όταν είναι σε παραισθησιογόνα, ανέφερε η εφημερίδα.

Ευρήματα με τούφες μαλλιών που βρέθηκαν σε τόπο ταφής στη Μενόρκα. Οι ναρκωτικές ουσίες των αρχαίων ανθρώπινων πολιτισμών προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Οι προηγούμενοι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών στην προϊστορική Ευρώπη βασίστηκαν σε στοιχεία όπως πίνακες φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ναρκωτικών.

Έμμεσες ενδείξεις για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη προϊστορικά υπήρξαν και στο παρελθόν ενώ είχαν βασιστεί σε ευρήματα όπως η εμφάνιση ναρκωτικών φυτών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News