Αναπαράσταση του θείου δράματος με πιστούς που καρφώνονται σε σταυρούς στις Φιλιππίνες(vid)

Κόσμος
Αναπαράσταση του θείου δράματος με πιστούς που καρφώνονται σε σταυρούς στις Φιλιππίνες(vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πραγματικές σταυρώσεις στο αγροτικό χωριό San Pedro Cutud στην επαρχία Pampanga βόρεια της Μανίλας επαναλήφθηκαν μετά από τριετή παύση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Αιματηρή παράδοση της Μεγάλης Παρασκευής που προσελκύει χιλιάδες πιστούς και τουρίστες στις Φιλιππίνες παρά την αντίρρηση της Καθολικής Εκκλησίας είναι αυτή της αναπαράστασης του θείου δράματος . Στις Φιλιππίνες οκτω πιστοί καρφώθηκαν σε σταυρούς για να αναπαραστήσουν το μαρτύριο του Ιησού Χριστού.

Οι πραγματικές σταυρώσεις στο αγροτικό χωριό San Pedro Cutud στην επαρχία Pampanga βόρεια της Μανίλας επαναλήφθηκαν μετά από τριετή παύση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Περίπου δώδεκα κάτοικοι του χωριού δήλωσαν συμμετοχή, αλλά μόνο οκτώ άνδρες συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου του 62χρονου ζωγράφου Ruben Enaje, ο οποίος καρφώθηκε σε ξύλινο σταυρό για 34η φορά στο San Pedro Cutud.

Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη σύντομη σταύρωσή του, ο Enaje δήλωσε ότι προσευχήθηκε για την εξάλειψη του ιού COVID-19 και το τέλος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων παγκοσμίως.

Πριν από τη σταύρωσή τους σε έναν σκονισμένο λόφο, ο Enaje και οι άλλοι πιστοί, φορώντας αγκαθωτά στεφάνια από κλαδιά, μετέφεραν βαριούς ξύλινους σταυρούς στις πλάτες τους για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο (πάνω από μισό μίλι) μέσα στην ζέστη. Οι ηθοποιοί του χωριού ντυμένοι ως Ρωμαίοι εκατόνταρχοι σφυρηλάτησαν αργότερα καρφιά από ανοξείδωτο ατσάλι 4 ιντσών (10 εκατοστών) στις παλάμες και τα πόδια του και στη συνέχεια τον έστησαν ψηλά σε έναν σταυρό κάτω από τον ήλιο για περίπου 10 λεπτά.

Άλλοι μετανοούντες περπατούσαν ξυπόλητοι στους δρόμους του χωριού και χτυπούσαν τις γυμνές τους πλάτες με αιχμηρά ξύλα μπαμπού και κομμάτια ξύλου. Ορισμένοι συμμετέχοντες στο παρελθόν άνοιξαν τομές στις πλάτες των μετανοημένων χρησιμοποιώντας σπασμένα γυαλιά για να διασφαλίσουν ότι η τελετή ήταν αρκετά αιματηρή.

Το ανατριχιαστικό θέαμα αντανακλά τον μοναδικό καθολικισμό των Φιλιππίνων, ο οποίος συνδυάζει τις εκκλησιαστικές παραδόσεις με τις λαϊκές δεισιδαιμονίες, μεταδίδει το AP.

Πολλοί από τους φτωχούς ως επί το πλείστον μετανοούντες υποβάλλονται στο τελετουργικό για να εξιλεωθούν για αμαρτίες, να προσευχηθούν για τους ασθενείς ή για μια καλύτερη ζωή και να ευχαριστήσουν για θαύματα.

Οι ηγέτες της εκκλησίας στις Φιλιππίνες έχουν αποδοκιμάσει τις σταυρώσεις και τις αυτομαστιγώσεις, λέγοντας ότι οι Φιλιππινέζοι μπορούν να δείξουν τη βαθιά πίστη και τη θρησκευτική τους αφοσίωση χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και κάνοντας αντ' αυτού φιλανθρωπικό έργο, όπως η αιμοδοσία.

Ο λαϊκός καθολικισμός έχει εδραιωθεί βαθιά στην τοπική θρησκευτική κουλτούρα, δήλωσε ο Reyes, αναφέροντας μια χαοτική πομπή ενός μαύρου αγάλματος του Ιησού Χριστού που ονομάζεται Μαύρος Ναζωραίος κάθε Ιανουάριο, η οποία σύμφωνα με τις αρχές προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο πιστούς κάθε χρόνο σε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά φεστιβάλ της Ασίας. Πολλοί φέρνουν πετσέτες για να τις σκουπίσουν στο ξύλινο άγαλμα, πιστεύοντας ότι έχει δυνάμεις που θεραπεύουν ασθένειες και εξασφαλίζουν καλή υγεία και καλύτερη ζωή.

Η παράδοση της σταύρωσης που διαρκεί δεκαετίες, εν τω μεταξύ, έχει βάλει το φτωχό San Pedro Cutud - ένα από τα περισσότερα από 500 χωριά στην επαρχία Pampanga που καλλιεργεί ρύζι - στο χάρτη.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 15.000 ξένοι και Φιλιππινέζοι τουρίστες και πιστοί συγκεντρώθηκαν για να δουν το τελετουργικό στο Cutud και σε δύο άλλα κοντινά χωριά. Υπήρχε ένας εορταστικός αέρας καθώς οι χωρικοί πουλούσαν εμφιαλωμένο νερό, καπέλα, τρόφιμα και θρησκευτικά είδη, ενώ η αστυνομία και οι αστυνόμοι φρόντιζαν για την τάξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News