Μελέτης Μελετόπουλος: Η «παγίδα» στο κλίμα ηρεμίας των ελληνοτουρκικών

Κρήτη
Μελέτης Μελετόπουλος: Η «παγίδα» στο κλίμα ηρεμίας των ελληνοτουρκικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η άποψη ότι με κάποιες οριακές παραχωρήσεις θα κερδίσουμε την ειρήνη είναι αφελής», σημειώνει ο διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, αρθοργράφος και αναλυτής, Μελέτης Μελετόπουλος

Ο διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, αρθοργράφος και αναλυτής, Μελέτης Μελετόπουλος, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 γιατί τα όσα ακολούθησαν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την αλλαγή τακτικής της εξαιτίας τους, ενάντι της Ελλάδας, αλλά χωρίς αναίρεση των βασικών διεκιδικήσεών της σε βάρος των δικαιωμάτων κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, το κλίμα ηρεμίας που διακινείται επικοινωνιακά μπορεί να είναι η "παγίδα".

Όπως λέει, οι συνεχείς φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά εξόργισαν και χαλύβδωσαν την ελληνική κοινή γνώμη. Και ταυτόχρονα κατέρριψαν τις ψευδαισθήσεις περί δυνατότητος ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως. Ακολούθησαν οι φοβεροί σεισμοί και η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ανατολική Τουρκία – Συρία. Το σοκ στην Τουρκία ήταν τεράστιο, αλλά τεράστια ήταν και η κινητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης και των κρατικών μηχανισμών για να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του σεισμού. Τόσο η υλική καταστροφή που υπέστη η Τουρκία όσο και η ελληνική στάση απέναντι σε αυτή απενεργοποίησαν την ψυχολογία της αντιπαράθεσης. Στη θέση της εμφανίστηκε ένα άλλο σενάριο: η ελληνοτουρκική «συνεννόηση», υπό το κράτος της συναισθηματικής προσέγγισης των δύο λαών.

Το σενάριο αυτό το προωθούν τρία μέρη: πρώτον οι Σύμμαχοι, που ευελπιστούν να επανεγκολπωθούν την Τουρκία μετά την απομάκρυνσή της από τη Δύση και την περιπλάνησή της σε ευρωασιατικές κατευθύνσεις. Η Τουρκία έχει ήδη δώσει σήματα διάθεσης επαναπροσέγγισης, όπως την αποδοχή της φινλανδικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ κ.λπ. Δεύτερον, η ίδια η Τουρκία, που δεν παραιτείται μεν από τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο, αλλά διερευνά την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους, αφού το bullying απέτυχε. Τρίτον, επί ελληνικού εδάφους, η σχολή που υποστηρίζει την ελληνοτουρκική συνεννόηση πάση θυσία, έστω και με τίμημα την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Πρόκειται ασφαλώς περί παγίδος, στην οποία ορισμένοι ημέτεροι κύκλοι φαίνονται έτοιμοι και πρόθυμοι να συρθούν. Η Ελλάδα βεβαίως συζητεί, βεβαίως διαπραγματεύεται, βεβαίως επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, βεβαίως επιδιώκει ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά όλα αυτά αυστηρά μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και χωρίς καμία έκπτωση στην εθνική της κυριαρχία. Η άποψη ότι με κάποιες οριακές παραχωρήσεις θα κερδίσουμε την ειρήνη είναι αφελής .

Ακούστε τη συνέντευξη στο αρχείο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News