Σοκ στις ΗΠΑ: «Φρικιαστικές και επανειλημμένες» σεξουαλικές κακοποιήσεις εκατοντάδων παιδιών από ιερωμένους

Κόσμος
Σοκ στις ΗΠΑ: «Φρικιαστικές και επανειλημμένες» σεξουαλικές κακοποιήσεις εκατοντάδων παιδιών από ιερωμένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 150 μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά τουλάχιστον 600 παιδιά στο Μέριλαντ από το 1940 ως το 2022

Πάνω από 150 μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου φέρονται να διέπραξαν «φρικιαστικές και επανειλημμένες» σεξουαλικές κακοποιήσεις τουλάχιστον 600 παιδιών από τα χρόνια του 1940 ως το 2002 στην πολιτεία Μέριλαντ, αποκάλυψε χθες Τετάρτη 5 Απριλίου, η δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας τη «συνέργεια» και τη συγκάλυψη από μέρους της ιεραρχίας της εκκλησίας.

Ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού της αρχιεπισκοπής «επιδόθηκαν σε φρικιαστικές και επανειλημμένες κακοποιήσεις των πιο ευάλωτων παιδιών της κοινότητάς τους, ενώ η ηγεσία της αρχιεπισκοπής έκανε τα στραβά μάτια», τονίζει έκθεση της εισαγγελίας της πολιτείας αυτής των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Το έγγραφο αφορά την αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Είναι ο καρπός έρευνας που άρχισε να διενεργείται το 2018, όπως και σε άλλες πολιτείες, στον απόηχο πολύκροτης έρευνας στην Πενσιλβάνια.

Κατονομάζονται 156 ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού, που φέρονται να διέπρατταν συστηματικά σεξουαλική κακοποίηση 600 και πλέον παιδιών. Όμως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι «αναμφίβολα πολύ πιο υψηλός», τόνισαν οι αρχές, σημειώνοντας ωστόσο ότι συγκριτικά μικρό ποσοστό των υποθέσεων αφορά βιασμούς.

Επιμένουν στη «συνέργεια» της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που «αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις κατηγορίες για σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών».

«Όταν πλέον γινόταν αδύνατο να το αρνείται, η εκκλησία περιοριζόταν να μεταθέτει τα πρόσωπα που κατηγορούνταν, σε θέσεις στις οποίες ενίοτε εργάζονταν εκ νέου κοντά σε παιδιά», υπογραμμίζει η εισαγγελία. Το κείμενο επισημαίνει (σελ. 9 κ.ε.) ότι έγγραφα της εκκλησίας αποκαλύπτουν πως η αρχιεπισκοπή «ανησυχούσε περισσότερο για την αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου ή αρνητικής δημοσιότητας παρά για την προστασία των παιδιών».

Η έκθεση της εισαγγελίας, παρότι επίσημη, δεν αποτελεί, ούτε συνεπάγεται, άσκηση διώξεων.

Το 2018, έρευνα της εισαγγελίας στην Πενσιλβάνια έφερε στο φως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από 300 και πλέον ιερωμένους-«αρπακτικά», με τουλάχιστον 1.000 θύματα, που συγκαλύφθηκαν από την εκκλησία.

Η έκθεση εκείνη είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, προτού άλλες πολιτείες ανακαλύψουν, με τη σειρά τους, πως υπήρχαν χιλιάδες επιπλέον θύματα.

Για την έρευνά του, το γραφείο της εισαγγελίας του Μέριλαντ βασίστηκε σε χιλιάδες έγγραφα, καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις κατονομάζεται. Όμως οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πλέον πεθάνει.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του στα θύματα, αναγνωρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «διαπράχθηκαν σατανικές πράξεις». Υποσχέθηκε πως αυτή η «καταδικαστέα περίοδος» στην ιστορία της αρχιεπισκοπής του «δεν θα συγκαλυφθεί, ούτε θα ξεχαστεί», διαβεβαιώνοντας πως εφαρμόστηκαν «ριζοσπαστικές αλλαγές» από τα τέλη των χρόνων του 1990 για να «τερματιστεί αυτή η μάστιγα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News