Βρετανία: Περίπου 500 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην φορτηγίδα "Bibby Stockholm" για να μειωθεί το κόστος στέγασής

Κόσμος
Βρετανία: Περίπου 500 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην φορτηγίδα "Bibby Stockholm" για να μειωθεί το κόστος στέγασής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για όσο διάστημα θα εξετάζεται το αίτημα τους για παροχής ασύλου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στεγάσει 500 αιτούντες άσυλο σε μια φορτηγίδα στο λιμάνι του Πόρτλαντ, στη νότια Αγγλία, ώστε να μειώσει το κόστος της φιλοξενίας τους και να αποθαρρύνει ταυτόχρονα άλλους που θα επιχειρήσουν να διαπλεύσουν στη Μάγχη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» προς την υλοποίηση της υπόσχεσης του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να «σταματήσει τις βάρκες» με τις οποίες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν κάθε χρόνο στα αγγλικά παράλια, με αποτέλεσμα να δέχεται ισχυρές πιέσεις το σύστημα παροχής ασύλου.

Η φορτηγίδα "Bibby Stockholm" θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 ενήλικους άνδρες για όσο διάστημα θα εξετάζεται το αίτημα τους για παροχής ασύλου, διευκρίνισε το υπουργείο. Θα διαθέτει «βασικές, λειτουργικές εγκαταστάσεις», υπηρεσίες περίθαλψης και ασφάλεια καθ’ όλο το 24ωρο ώστε «να περιοριστεί στο ελάχιστο η ενόχληση για τον τοπικό πληθυσμό».

Αν και έχει επικριθεί δριμύτατα για αυτό το σχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, η βρετανική κυβέρνηση υπενθύμισε ότι μια τέτοια λύση χρησιμοποιήθηκε στην Ολλανδία αλλά και στη Σκωτία, για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.

«Η χρήση ακριβών ξενοδοχείων για τη στέγαση εκείνων που κάνουν άχρηστα και επικίνδυνα ταξίδια πρέπει να σταματήσει. Δεν θα ορθώσουμε τα συμφέροντα των μεταναστών πάνω από εκείνα των Βρετανών τους οποίους εκλεγήκαμε να υπηρετούμε» ανέφερε ο Τζένρικ σε ανακοίνωσή του. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές επιλογές στέγασης, όπως το κάνουν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγίδων και των φεριμπότ, για να εξοικονομήσουμε χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων και να μην καταστεί το Ηνωμένο Βασίλειο μαγνήτης για τους αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία στοιχίζει 6 εκατ. στερλίνες (6,84 εκατ. ευρώ) ημερησίως, ή 2,3 δισεκ. στερλίνες (2,6 δισεκ. ευρώ) ετησίως. Τον Δεκέμβριο, ο Σούνακ ανέφερε ότι θέλει να μειώσει στο μισό τον λογαριασμό της στέγασης των αιτούντων άσυλο ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δύο παλαιά, κλειστά στρατόπεδα. Το σχέδιο αυτό επικρίθηκε από οργανώσεις παροχής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο και ανησυχεί τις τοπικές αρχές αφού ο στόχος είναι να στεγαστούν εκεί χιλιάδες μετανάστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News