ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει «αθώος» και μιλά για πολιτικό δάκτυλο στις προεδρικές εκλογές του 2024 - Νέες διώξεις προσεχώς

Κόσμος
ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει «αθώος» και μιλά για πολιτικό δάκτυλο στις προεδρικές εκλογές του 2024 - Νέες διώξεις προσεχώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του, ενώ χαιρέτησε τους υποστηρικτές του, υψώνοντας τη γροθιά του, σκηνή που έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου - Το παρασκήνιο της εμφάνισής του στο δικαστήριο

Καθισμένος στην αίθουσα του δικαστηρίου πλάι στους δικηγόρους του, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος χθες Τρίτη 4 Απριλίου, σε 34 τελικά κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, σηματοδοτώντας μια ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ. Ο πρώην Πρόεδρος έφτασε στην αίθουσα με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών και φορώντας ένα σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα. Ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του, ενώ χαιρέτησε τους υποστηρικτές του, υψώνοντας τη γροθιά του, σκηνή που έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου. Απόκοσμα σιωπηλός για τη συνήθη χειμαρρώδη δημόσια παρουσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δηλώσει το παραμικρό, τόσο κατά την άφιξη, όσο και κατά την αποχώρησή του, αφήνοντας να μιλήσουν πρώτοι οι φυσικοί δικαστές του, στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες Τρίτη, πριν από τις Προεδρικές εκλογές του 2016, ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επινόησε ένα σχέδιο για να αποκρύψει από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του πικάντικες και πιθανά πολιτικά επιζήμιες λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή, χρηματίζοντας μέσω του δικηγόρου του τη γνωστή πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, με 130.000 δολάρια.

Κατά τον Εισαγγελέα, «κάποιος είπε ψέματα ξανά και ξανά, για να προστατεύσει τα συμφέροντά του και να αποφύγει τους νόμους στους οποίους είμαστε όλοι υπόλογοι», υπονομεύοντας δηλαδή την αρχή ότι όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι, είναι ίσοι έναντι του νόμου, σύμφωνα με το protothema.gr. Παρότι το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ καταγράφηκε ένας νομικός προβληματισμός αναφορικά με το εάν και κατά πόσο ο Εισαγγελέας Μπραγκ νομιμοποιείται να κατηγορήσει τον Τραμπ σε ένα θέμα που σχετίζεται με εγκλήματα ομοσπονδιακών εκλογών, εντούτοις αυτός παραμένει αναπάντητος, τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε χθες, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας πως διώκεται προκειμένου να ματαιωθεί η προσπάθειά του να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Επιστρέφοντας εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του θέρετρο Μαρ-α-Λανγκο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «ποτέ δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερική. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί», ομαδοποιώντας στα μάτια των συγκεντρωμένων οπαδών του τις 34 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, τις οποίες απέρριψε συλλήβδην.

Νέες διώξεις προσεχώς

Το κίνητρο της ποινικής διώξής του δεν είναι για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ άλλο από την προσπάθεια να εκτροχιαστεί η υποψηφιότητά του, καθώς «αυτή η ψεύτικη υπόθεση κινήθηκε μόνο για να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές του 2024. Και πρέπει να απορριφθεί αμέσως», όπως είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το σκεπτικό των Εισαγγελέων. Προλαβαίνοντας μάλιστα τα χειρότερα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επιθετικά και σε άλλες επικείμενες δικαστικές του περιπέτειες, όπως μια έρευνα -εξαιρετικά σοβαρή- στη Τζόρτζια για παρέμβαση στις εκλογές, μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την έξοδό του από την προεδρία και μια ακόμη από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για τον Οργανισμό Τραμπ.

Αναφερόμενος, ακόμη, στον Εισαγγελέα Μπράγκ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως «ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση. Γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησε για ένα μήνα και μετά το πήρε αμέσως πίσω και έριξε μαζί αυτό το γελοίο κατηγορητήριο», ισχυρίστηκε ο Τραμπ, ενώ επιτέθηκε και στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση, λέγοντας πως «έχω έναν δικαστή που μισεί τον Τραμπ».

Πλην των περιπετειών του με τη Δικαιοσύνη, ο Τραμπ δεν απέφυγε να σχολιάσει και την πορεία του πληθωρισμού, δηλώνοντας πολιτικά παρών, καθώς όπως ισχυρίστηκε, οι ΗΠΑ έχουν «μια οικονομία που έχει ακρωτηριαστεί από τον μεγαλύτερο πληθωρισμό που έχουμε δει τα τελευταία 60 χρόνια». «Το μόνο έγκλημα που έχω διαπράξει είναι να υπερασπιστώ άφοβα το έθνος μας από αυτούς που επιδιώκουν να το καταστρέψουν» κατέληξε ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να αξιοποιήσει την όποια δημοσιότητά του, για να αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής του στο Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, παρά τις πύρινες δηλώσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, το ιστορικό κατηγορητήριο και τα σχετικά δικαστικά έγγραφα έχουν από χθες αποσφραγιστεί, καθώς παρέμεναν ως επτασφράγιστο μυστικό, ενώ οι εισαγγελείς περιέγραψαν πως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών του 2016.

Υπό κράτηση και δρακόντεια μέτρα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με 55.000 αστυνομικούς στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδόθηκε και τέθηκε υπό σύλληψη χθες προτού εμφανιστεί στο ποινικό δικαστήριο, το οποίο ανέγνωσε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία κατηγορίες εναντίον «πλανητάρχη». Ο Τραμπ «παραποίησε επανειλημμένα και δόλια επιχειρηματικά αρχεία της Νέας Υόρκης για να αποκρύψει εγκληματική συμπεριφορά που έκρυβε επιζήμιες πληροφορίες από το εκλογικό κοινό κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016», σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα έγγραφα κατηγορίας, με τη δίκη να ενδέχεται να καθυστερήσει την υποψηφιότητα του Τραμπ για τις Προεδρικές εκλογές του 2024.

Ραντεβού στις 4 Δεκέμβρη

Την ίδια ώρα, το κατηγορητήριο τέθηκε στο στόχαστρο των δηλώσεων σειράς Ρεπουμπλικάνων πολιτικών, θέτοντας με τη σειρά τους ερωτήματα για την υπόθεση. Με το χρόνο για την Προεδρική εκλογή να κυλά αντίστροφα, η επόμενη ημερομηνία ακρόασης για την υπόθεση Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στην οποία υποχρεούται να παραστεί αυτοπροσώπως, έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου, καθώς η δήλωση γεγονότων που συνοδεύει τα αποδεικτικά στοιχεία περιγράφει ότι «από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο Κατηγορούμενος ενορχήστρωσε ένα σχέδιο με άλλους για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για αυτόν για να καταστείλει τη δημοσίευσή τους και να ωφελήσει τις εκλογικές προοπτικές του Κατηγορούμενου».

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικασία, πάντως, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «απογοητευμένος και αναστατωμένος» από όσα συνέβησαν. Κατηγόρησε μάλιστα τον Εισαγγελέα ότι μετέτρεψε ένα «εντελώς πολιτικό ζήτημα» σε «πολιτική δίωξη». Νωρίτερα χθες, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Στις μόνες στιγμές της χθεσινής ημέρας που ο Ντόναλντ Τραμπ θύμιζε το γνωστό εαυτό του, ήταν λίγα μέτρα πριν φτάσει στο δικαστήριο, όταν μέσα από το πολυτελές SUV που τον μετέφερε, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ επιδόθηκε στην αγαπημένη του συνήθεια, αυτή των αναρτήσεων. «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική», σχολίασε, καταλήγοντας στην μόνιμη επωδό του «Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία (MAGA)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News