Μπανγκλαντές: Πυρκαγιά στη μεγαλύτερη αγορά ρούχων στη Ντάκα

Κόσμος
Μπανγκλαντές: Πυρκαγιά στη μεγαλύτερη αγορά ρούχων στη Ντάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες των 600 πυροσβεστών που είχαν κινητοποιηθεί από τη Ντάκα και όλη τη γύρω περιοχή

Εκατοντάδες πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε τεράστια αγορά ρούχων στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, τη Ντάκα, έπειτα από πολλές ώρες που έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές, τον Μάιν Ουντίν, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες των 600 πυροσβεστών που είχαν κινητοποιηθεί από τη Ντάκα και όλη τη γύρω περιοχή προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας).

Επί περισσότερες από έξι ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε γειτονικά κτίρια, με τον καπνό να προκαλεί ασφυξία στις παλιές συνοικίες της πόλης.

«Το μεγάλο πλήθος (σ.σ. ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τη φωτιά) και η έλλειψη νερού» κατέστησαν δύσκολη την επιχείρηση, πρόσθεσε ο Μάιν Ουντίν.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και πυροσβέστες δήλωσαν ότι η γνωστή αγορά Μπάνγκα Μπαζάρ, που χρονολογείται από το 1980, και τρεις μικρότερες γειτονικές αγορές καταστράφηκαν.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πέντε πυροσβέστες, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Μπάκσου Μία, διευκρινίζοντας ότι «η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη».

Γνωστός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ομάδα οργισμένων εμπόρων επιτέθηκε με πέτρες στο αρχηγείο της πυροσβεστικής, που βρίσκεται κοντά στην αγορά, δήλωσε ο Φαρούκ Άχμεντ εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα.

«Τους απομακρύναμε», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν αγανακτισμένοι επειδή οι πυροσβέστες καθυστέρησαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στις τέσσερις αγορές, που βρίσκονται στην Φουλμπάρια, μία από την πιο πολυσύχναστες συνοικίες της Ντάκα, υπήρχαν χιλιάδες καταστήματα ρούχων.

«Ρούχα αξίας χιλιάδων κρορ (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) έγιναν στάχτη», δήλωσε ο Χελάλ Ουντίν πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον Μάιν Ουντίν, ήταν γνωστό στις αρχές από το 2019 ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει πυρκαγιά στην αγορά Μπάνγκα Μπαζάρ.

«Έχασα τα πάντα»

Μέλη του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας του Μπανγκλαντές συμμετέχει στις προσπάθειες», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, σε κατάσταση σοκ και με δάκρυα στα μάτια, έβλεπαν απελπισμένοι να γίνονται στάχτη τα εμπορεύματά τους τα οποία σκόπευαν να πουλήσουν για το Έιντ, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική γιορτή του έτους.

«Έχασα τα πάντα. Είχα δανειστεί 1,5 εκατ. τάκα (περίπου 14.000 ευρώ) για να αγοράσω ρούχα για το Έιντ», δήλωσε ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος.

Το Μπάνγκα Μπαζάρ είναι μία από τις βασικές αγορές της Ντάκα, όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές ρούχα που κατασκευάζονται στο Μπανγκλαντές για μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αφού απορριφθούν από τον έλεγχο ποιότητας.

Οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις που οφείλονται σε διαρροές από φιάλες αερίου, σε προβληματικά κλιματιστικά ή σε ηλεκτρικά καλώδια είναι συχνές στο Μπανγκλαντές.

Τον Μάρτιο τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε κεντρική αγορά της Ντάκα και η οποία πιθανόν οφειλόταν σε προβληματικό σωλήνα αερίου.

Το 2022 πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε αποθήκη με εμπορευματοκιβώτια στην πόλη- λιμάνι Τσιταγκόνγκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News