Ο αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία

Κόσμος
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία παρέχει από καιρό χρηματοπιστωτική στήριξη στην Αίγυπτο, όμως πρόσφατα επισήμανε ότι δεν θα προσφέρει πλέον τέτοια υποστήριξη χωρίς προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, τη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, καθώς το Κάιρο επιδιώκει χρηματοπιστωτικές εισροές ώστε να χαλαρώσει η πίεση στο νόμισμά του και να ενισχυθεί η οικονομία του.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία παρέχει από καιρό χρηματοπιστωτική στήριξη στην Αίγυπτο, όμως πρόσφατα επισήμανε ότι δεν θα προσφέρει πλέον τέτοια υποστήριξη χωρίς προϋποθέσεις, κάτι που οι παρατηρητές πιστεύουν πως μπορεί να προκάλεσε μια σπάνια σύγκρουση των δύο χωρών στο επίπεδο των μέσων ενημέρωσης.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε επίσης εν μέσω μιας μείζονος διπλωματικής αναδιάταξης στην περιφέρεια, με κινήσεις από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να χαλαρώσουν οι εντάσεις με τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κυβερνά ντε φάκτο το βασίλειο, συναντήθηκε με τον Σίσι στην Τζέντα, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, όπου συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, μετέδωσε το SPA.

Άλλοι σαουδάραβες και αιγύπτιοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων του σαουδάραβα συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μουσαάντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Αϊμπάν και του επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, συμμετείχαν στη συνάντηση, σύμφωνα με το SPA.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο έχουν επανειλημμένα σπεύσει να βοηθήσουν την Αίγυπτο αφότου ο Σίσι ηγήθηκε πριν από μια δεκαετία της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Όταν οι χρηματοπιστωτικές δυσχέρειες της Αιγύπτου ήρθαν στο προσκήνιο και εντάθηκαν από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έκαναν καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και υποσχέθηκαν μεγάλες νέες επενδύσεις.

Όμως οι επενδύσεις αυτές καθυστερούν να υλοποιηθούν, δημιουργώντας νέα πίεση τις τελευταίες εβδομάδες στην αιγυπτιακή λίρα παρά το γεγονός ότι το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν τη μισή αξία του έναντι του δολαρίου από το Μάρτιο 2022.

Η Αίγυπτος υπέγραψε ένα σχέδιο διάσωσης 3 δισεκ. δολαρίων με το Διεθνές Νομσιματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το Δεκέμβριο, που στόχευε σε 9,7 δισεκ. δολάρια ξένων άμεσων επενδύσεων το οικονομικό έτος που τελειώνει τον Ιούνιο 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News