Σε ιστορικό ρεκόρ οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη

Κόσμος
Σε ιστορικό ρεκόρ οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπομπές των ιδιωτικών τζετ διαπιστώθηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη το 2022, ξεπερνώντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 550.000 κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδειξε ότι ο αριθμός των πτήσεων ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι αυξήθηκε κατά 64% και έφτασε στο ρεκόρ των 572.806. Περισσότερες από τις μισές (55%) από τις πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν εξαιρετικά σύντομα ταξίδια κάτω των 750 χιλιομέτρων (466 μιλίων), ανέφερε η Greenpeace, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ταξίδια που θα μπορούσαν να είχαν γίνει με τρένο ή πλοίο αντί αυτού.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια εποχή που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής χειμερινής ξηρασίας και λίγο μετά το ξηρότερο καλοκαίρι της, εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.

«Η ανησυχητική αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλη την κλιματική επιστήμη που μας λέει ότι πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές CO2 προκειμένου να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε η Κλάρια Μαρία Σενκ υπεύθυνη για τις μεταφορές της εκστρατείας της Greenpeace «Κινητικότητα για όλους».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη το 2022 ήταν η πόλη της γαλλικής Ριβιέρας, Νίκαια, το Παρίσι και η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ελβετίας, Γενεύη.

Αύξηση της ζήτησης

Η Greenpeace τόνισε ότι η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την ολλανδική περιβαλλοντική συμβουλευτική εταιρεία CE Delft, βασίστηκε σε στοιχεία που παρείχε η εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium. Αξιολόγησε όλες τις ιδιωτικές πτήσεις που αναχωρούν και φθάνουν σε ευρωπαϊκά κράτη από το 2020 έως το 2022 και διαχώρισε τα ταξίδια αυτά ανά έτος, διαδρομή και τύπο αεροσκάφους.

Ορισμένοι μικροί τύποι αεροσκαφών με λιγότερες από τρεις θέσεις εξαιρέθηκαν, καθώς πρόκειται για ταξίδια που χρησιμοποιούνται κυρίως για αναψυχή. Από τα στοιχεία αποκλείονται επίσης οι πτήσεις από και προς το ίδιο αεροδρόμιο και τα ταξίδια από και προς αεροδρόμια χωρίς μοναδικό κωδικό της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

Οι εκπομπές των ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εμπορικές αερομεταφορές τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transport & Environment δείχνουν ότι τα ιδιωτικά τζετ είναι έως και 14 φορές πιο ρυπογόνα από τα εμπορικά αεροπλάνα ανά επιβάτη και έως και 50 φορές πιο ρυπογόνα από τα τρένα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε μία μόνο ώρα, ένα μόνο ιδιωτικό τζετ μπορεί να εκπέμψει δύο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος άνθρωπος στην ΕΕ εκπέμπει 8,2 μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.

Πηγή: CNBC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News