Ιστορική πρωτιά στην Ιταλία: Τυφλός βρήκε το φως του μετά από αυτομεταμόσχευση

Κόσμος
Ιστορική πρωτιά στην Ιταλία: Τυφλός βρήκε το φως του μετά από αυτομεταμόσχευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας 83χρονος ολικά τυφλός μπόρεσε να αποκτήσει ξανά την όρασή του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού - Συνέβη στο Τορίνο και είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που συμβαίνει κάτι τέτοιο

Μεγάλη επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον τομέα της οφθαλμολογίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, σήμερα Παρασκευή (24/3). Συγκεκριμένα, χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) ένας τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.

Η ιστορική αυτή επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή. Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στη χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλικός Τύπος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News