Ταραχές στη Σιέρα Λεόνε: Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν "δυσανάλογη βία"

Κόσμος
Ταραχές στη Σιέρα Λεόνε: Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν "δυσανάλογη βία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες" για τα επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους έξι αστυνομικοί και 27 πολίτες, τουλάχιστον με βάση τον επίσημο απολογισμό

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Σιέρα Λεόνε έκαναν χρήση «δυσανάλογης βίας» κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων ταραχών του Αυγούστου του 2022, τις οποίες δεν έχει φωτίσει ακόμη η δικαιοσύνη, στηλιτεύει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Η ΜΚΟ καλεί να διενεργηθούν «αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες» για τα επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους έξι αστυνομικοί και 27 πολίτες, τουλάχιστον με βάση τον επίσημο απολογισμό.Σχηματίστηκε «ειδική επιτροπή» για να ερευνήσει τα γεγονότα, όμως μέχρι σήμερα «δεν έχει δημοσιοποιήσει κανένα συμπέρασμα».

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των ταραχών, έναυσμα των οποίων ήταν ειρηνική διαδήλωση γυναικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους ζωής στη μικρή, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής.

«Οι οικογένειες των 27 ανθρώπων που σκοτώθηκαν δεν έλαβαν άδεια να κηδέψουν τους οικείους τους» και «χρειάστηκαν πάνω από δυο μήνες προτού το κράτος να παραδώσει τα πτώματα των πολιτών» στις οικογένειές τους για να γίνουν οι ταφές, τον Οκτώβριο, τονίζει η Αμνηστία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξηγεί πως συζήτησε με αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς των θυμάτων, αξιωματούχους, την αστυνομία και αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Επισημαίναι τη μαρτυρία πατέρα η κόρη του οποίου, 22 ετών, «σκοτώθηκε» από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ είχε πάει «να πουλήσει λαχανικά», δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

Νεαρός που αφηγήθηκε πως δεν είχε μάθει ακόμα ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, συζητούσε με φίλους του όταν «κατέφθασε περίπολος της αστυνομίας». Οι αστυνομικοί «ούρλιαζαν», «δεν μας έλεγαν τίποτα», προτού «τρέξουμε να φύγουμε (...). Χτυπήθηκα από σφαίρα στο δεξί χέρι».

Η αστυνομία συνέλαβε κατά τη διάρκεια των ταραχών «515 ανθρώπους», που κατηγορούνται ιδίως για «καταστροφή περιουσιών», «ταραχές» και «ανθρωποκτονία», όμως ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση «δεν έχει δημοσιοποιηθεί», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η ΜΚΟ ζητεί οι άνθρωποι που παραμένουν υπό κράτηση να μπορέσουν να «μιλήσουν με δικηγόρο πριν από τη δίκη τους» κι όσοι κρατικοί λειτουργοί ευθύνονται για «ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν έπρεπε να κάνουν χρήση βίας παρά μόνο αφού είχαν εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα», επισήμανε η Σαμίρα Νταούντ, υπεύθυνη του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη δυτική και την κεντρική Αφρική. Σύμφωνα με την ίδια, κάθε χρήση βίας «έπρεπε άλλωστε να είναι αναλογική προς την κατάσταση» που αντιμετώπιζαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου, οι αρχές «οφείλουν (...) να προστατεύσουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση».

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, ο Τζούλιους Μάντα Μπίο, που εξελέγη το 2018 και θα διεκδικήσει τη δεύτερη συναπτή θητεία του, υποστήριξε πως οι ταραχές υποκινήθηκαν προκειμένου να ξεσπάσει «εξέγερση» και να ανατραπεί η κυβέρνησή του, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτές στην αντιπολίτευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News