Διακοπές στη Χαβάη ο CEO που ευθύνεται για την «κατάρρευση» της Silicon Valley Bank

Οικονομία
Διακοπές στη Χαβάη ο CEO που ευθύνεται για την «κατάρρευση» της Silicon Valley Bank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπέκερ έχε «τραβήξει» την προσοχή των αρχών αφού πούλησε μετοχές της SVB αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια

Στους δρόμους της Χαβάης, «έπιασε» ο φωτογραφικός φακός τον άνθρωπο που ηγήθηκε της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της SVB, Γκρέγκορι Μπέκερ, φωτογραφήθηκε να περπατά στους δρόμους της Lahaina, ενός παραθαλάσσιου θέρετρου, όπου έχει ένα διαμέρισμα αξίας 3,1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Fortune.

Η εικόνα του Μπέκερ να φοράει σορτς, γυαλιά ηλίου και σαγιονάρες έρχεται σε αντίθεση με τον «πόνο» των αγορών. Η SVB κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ανέλαβε την τράπεζα το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές έχουν «παρκαρισμένα» εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, οι μικρές επιχειρήσεις αναρωτιούνται αν μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία τους και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα είχε δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο σε άλλα ιδρύματα.

Μαίνεται επίσης η συζήτηση για το εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε δίκιο που παρενέβη και εγγυήθηκε ένα backstop για καταθέσεις στην τράπεζα πέρα ​​από το σημείο αναφοράς των 250.000 δολαρίων – με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιμένει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ανασφάλιστων περιουσιακών στοιχείων της SVB αξίας 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ερευνάται για την πώληση μετοχών

Ο Μπέκερ, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της SVB για 12 χρόνια, ήταν μεταξύ μιας σειράς ατόμων που κατηγορούνται για την κατάρρευση της τράπεζας.

Επιπλέον, έχει «τραβήξει» την προσοχή των αρχών αφού πούλησε μετοχές της SVB αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια – με συμφωνίες που έγιναν τις ημέρες πριν η τράπεζα αποκαλύψει ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαρτοφυλάκιο που πουλήθηκε στην Goldman Sachs. Η πώληση μετοχών αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπέκερ πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Smart Insider, πουλώντας σε τιμές που κυμαίνονταν από 287 δολάρια ανά μετοχή έως 598 δολάρια ανά μετοχή.

Δεν είναι ο μόνος—εκθέσεις από το CNBC ισχυρίζονται ότι στελέχη της επιχείρησης πούλησαν μετοχές συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 24 μήνες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Daniel Beck, ξεφόρτωσε περίπου το ένα τρίτο του μεριδίου του στην επιχείρηση την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε η πώληση του Μπέκερ—συνολικά μετοχές αξίας περίπου 575.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τους New York Times, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνούν τις πωλήσεις.

«Να επιστρέψει τα 3,6 εκατομμύρια»

Εκτός από μια έρευνα, ο Μπέκερ αντιμετωπίζει επίσης τα «πυρά»του Κογκρέσου. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ro Khanna, έγραψε στο Twitter ότι «όποια κι αν ήταν τα κίνητρά του για την πώληση, τα απροσδόκητα κέρδη των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε ημέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας θα πρέπει να επιστραφούν στους πελάτες της SVB».

Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Khanna τόνισε επίσης ότι είναι «σημαντικό να καταλάβουμε πριν κάνουμε εικασίες για τα κίνητρα κάποιου εάν πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση…που γίνονται πολλούς μήνες πριν». «Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα στη συνέχεια πριν βγάλουμε συμπεράσματα».

Ο Μπέκερ προφανώς δεν δείχνει σημάδια περικοπής των δαπανών του. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο ίδιος και η σύζυγός του Marilyn Bautista παρελήφθησαν σε λιμουζίνα που οδηγούσε σοφέρ το απόγευμα της Δευτέρας και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια, το ζευγάρι επιβιβάστηκε σε μια πτήση πρώτης θέσης για το αεροδρόμιο Kahului του Maui.Το περιφραγμένο οικόπεδο στο οποία βρίσκεται το εξοχικό τους διαθέτει μεταξύ άλλων, ένα γήπεδο τένις και τρεις πισίνες.

Αλλαγή σκυτάλης

Οι 8.500 εργαζόμενοι της SVB ενδέχεται να βρουν κάποια ασφάλεια στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Μαγιόπουλο.

Ο Μαγιόπουλος έγραψε μια επιστολή στους πελάτες την ίδια μέρα που ο Μπέκερ έφτασε στη Χαβάη, προσπαθώντας να τους καθησυχάσει.

Σύμφωνα με το Insider, πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της καταπληκτικής κοινότητας που υπηρετούμε.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς έχετε ερωτήσεις και εκτιμούμε την υπομονή σας, καθώς η αφοσιωμένη ομάδα μας εργάζεται για να σας εξυπηρετήσει το συντομότερο δυνατό . Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μόλις είναι διαθέσιμες. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους πελάτες της Silicon Valley Bank. Έρχομαι σε αυτόν τον ρόλο με ταπεινότητα. Έρχομαι επίσης σε αυτόν τον ρόλο με εμπειρία σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News