Διαμαρτυρήθηκαν ρίχνοντας μπογιά σε τοίχο του Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία(vid)

Κόσμος
Διαμαρτυρήθηκαν ρίχνοντας μπογιά σε τοίχο του Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία(vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές στρέφονται κατά έργων τέχνης στην Ιταλία

Διαμαρτυρήθηκαν ρίχνοντας  πορτοκαλί μπογιά σε εξωτερικό τοίχο του Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία  ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας Ultima Generazione («Τελευταία Γενιά»).

Η κίνησή τους αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από πλήθος τουριστών που τους επιτέθηκαν φραστικά. «Τι διάολο κάνεις;» ρώτησε ο δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα έναν από τους δράστες και τον σταμάτησε, όπως μετέδωσε η La Repubblica.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των τοίχων με νερό, με τον δήμαρχο να λαμβάνει μέρος.

Η «Τελευταία Γενιά» ανακοίνωσε ότι η δράση έγινε με τη χρήση πλενόμενης μπογιάς. Τα μέλη της οργάνωσης θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την απόρριψη τροπολογιών που επιδίωκαν την περικοπή επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν σε έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ξηρασίας και επενδύσεις για το περιβάλλον.

Οι δύο δράστες συνελήφθησαν, ενώ σε λίγες ημέρες θα γίνει και η αξιολόγηση των ζημιών. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζεάριο Σαντζουλιάνο εξέφρασε αλληλεγγύη στον δήμαρχο και την πόλη της Φλωρεντίας, επισημαίνοντας ότι η βεβήλωση του Παλάτσο Βέκιο είναι απερίσκεπτη ενέργεια, ένας βανδαλισμός χωρίς ελαφρυντικό.

«Δεν πρόκειται για επιδεικτικές χειρονομίες χωρίς ζημιές, διότι εκτός από το σημαντικό κόστος καθαρισμού που βαρύνει την κοινότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες στην εικόνα της Ιταλίας, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση του συστήματος κυρώσεων, και κυρίως για κανόνες που υποχρεώνουν τους υπεύθυνους να πληρώνουν το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης των χώρων» ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές στρέφονται κατά έργων τέχνης στην Ιταλία. Στις 4 Νοεμβρίου πέρσι έριξαν μια σούπα λαχανικών σε πίνακα του Βαν Γκογκ στη Ρώμη, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα έριξαν περίπου 8 κιλά αλεύρι στο αυτοκίνητο του Άντι Γουόρχολ, το οποίο εκτίθεται στο Μιλάνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News