Ελ Σαλβαδόρ: Ημίγυμνοι κρατούμενοι στη μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής - Σοκαριστικές εικόνες (vid)

Κόσμος
Ελ Σαλβαδόρ: Ημίγυμνοι κρατούμενοι στη μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής - Σοκαριστικές εικόνες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δείχνουν εικόνες από τη μεταφορά, όπου οι κρατούμενοι εμφανίζονται ξυπόλητοι, αλυσοδεμένοι και με γυμνό στήθος, φορώντας μόνο λευκά σορτς

Περίπου 2 χιλιάδες κρατούμενοι, φερόμενα ως μέλη συμμοριών, μεταφέρθηκαν στη νέα φυλακή «Κέντρο Περιορισμού Τρομοκρατών» (CECOT) στο Ελ Σαλβαδόρ με το σύνολο των έγκλειστων να αυξάνεται πλέον στις 4.000.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δείχνουν εικόνες από τη μεταφορά, όπου οι κρατούμενοι εμφανίζονται ξυπόλητοι, αλυσοδεμένοι και με γυμνό στήθος, φορώντας μόνο λευκά σορτς.

Πρόκειται για το δεύτερο "κύμα" μεταφοράς κρατουμένων στη μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής, όπως αποκάλυψε ο Μπουκέλε, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ κι έναν χρόνο στις συμμορίες.

Τα πρώτα 2 χιλιάδες μέλη της συμμορίας είχαν μεταφερθεί στο CECOT στις 24 Φεβρουαρίου.

Η νέα φυλακή είναι εξοπλισμένη με υψηλή τεχνολογία για την επιτήρηση με στόχο να «φιλοξενήσει» ορισμένους από τους 65.000 φερόμενους ως μέλη συμμοριών που κρατούνται στο πλαίσιο ενός έκτακτου καθεστώτος που θέσπισε το Κογκρέσο, ως απάντηση στην κλιμάκωση της βίας που στοίχισε τη ζωή σε 87 ανθρώπους μεταξύ 25 και 27 Μαρτίου 2022.

Οι κρατούμενοι φέρουν τατουάζ σε όλο τους το σώμα –ακόμα και σε όλο το πρόσωπο–, τα οποία αποτελούν ένδειξη ότι ανήκουν στις 2 κυριότερες συμμορίες στη χώρα, τη Barrio 18 και τη Mara Salvatrucha (MS–13). Οι 2 αυτές συμμορίες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών. Ακόμα, το τατουάζ «δάκρυ», κάτω από τα μάτια των φυλακισμένων, συμβολίζει ότι έχουν διαπράξει φόνο. Όλα τα τατουάζ τους φέρουν μια ιστορία τους και είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό το γεγονός ότι φέρουν πάνω στο σώμα τους τα εγκλήματα που διαπράττουν.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1629165213600849920

Η φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ έχει διαπιστωθεί ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες - η μεγαλύτερη στην Αμερική μάλιστα - και πιο σκληρές φυλακές. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η φυλακή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 74 χιλιομέτρων σε απομονωμένη αγροτική περιοχή από την πρωτεύουσα της χώρας, Σαν Σαλβαδόρ.

Η συγκεκριμένη φυλακή είναι σχεδιασμένη για την κράτηση 40.000 ατόμων. Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων στον κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, στους 100.000 κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ οι 605 εμφανίζουν εγκληματική συμπεριφορά και φυλακίζονται. Η εν λόγω φυλακή κατασκευάστηκε με στόχο να μεταφερθούν περισσότερα από 64.000 μέλη συμμοριών που βρέθηκαν υπό κράτηση, μετά την κήρυξη του πολέμου στο οργανωμένο έγκλημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News