Στη φυλακή αστυνομικός για την τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα αθωώθηκαν δύο αξιωματούχοι στην Ινδονησία

Κόσμος
Στη φυλακή αστυνομικός για την τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα αθωώθηκαν δύο αξιωματούχοι στην Ινδονησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου, 1 Οκτωβρίου στο στάδιο Καντζουρουχάν της πόλης Μαλάνγκ,

Δικαστήριο στην Ινδονησία αποφάσισε σήμερα (16/3) τη φυλάκιση ενός αστυνομικού, αλλά απάλλαξε άλλους δύο αξιωματικούς, σχετικά με τα μέτρα ελέγχου του πλήθους που εφαρμόστηκαν σε αγώνα ποδοσφαίρου που οδήγησε σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών σε γήπεδα στον κόσμο, τη χειρότερη σε αγώνα ποδοσφαίρου από το 1964.

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου, 1 Οκτωβρίου στο στάδιο Καντζουρουχάν της πόλης Μαλάνγκ, στα ανατολικά της νήσου Ιάβα, στο αγώνα μεταξύ Αρένα FC και Περσεμπάγια Σουρουμπάγια, σε μια τραγωδία που προκάλεσε εκτεταμένα ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και τη χρήση δακρυγόνων.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο αξιωματούχοι φυλακίστηκαν επίσης για αμέλεια.

Ένας από τους αστυνομικούς, ο Χασνταρμαουάν, καταδικάστηκε σήμερα (16/3) σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση, για «αμέλεια που προκάλεσε το θάνατο η σοβαρούς τραυματισμούς».

Οι αρχές είχαν πει νωρίτερα ο Χασνταρμαουάν είχε διατάξει την αστυνομία να εκτοξεύσει δακρυγόνα, ένα μέτρο ελέγχου του πλήθους που απαγορεύτηκε από τη FIFA.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας, η οποία διεξήγαγε σχετική έρευνα, ανέφερε ότι η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία της Ινδονησίας ήταν η βασική αιτία για την τραγωδία. Η επιτροπή είπε ότι οι κλειδωμένες πόρτες, οι υπεράριθμοι φίλαθλοι και η αδυναμία εφαρμογής των διαδικασιών ασφαλείας επιδείνωσαν τον αριθμό των νεκρών.

Δύο άλλοι αξιωματικοί, ο Μπαμπάνγκ Σιντίκ Ατσμάντι και ο Γουαχιού Σετιό Πρανότο απαλλάχθηκαν σήμερα (16/3) από τα αδικήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η αστυνομία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπαμπάνγκ είχε δώσει εντολή για χρήση δακρυγόνων και ο Γουαχιού δεν είχε ενεργήσει για να το σταματήσει. Και οι δύο είχαν δηλώσει αθώοι.

Η Διεθνής Αμνηστία Ινδονησίας είπε ότι οι αρχές απέτυχαν και πάλι να αποδώσουν δικαιοσύνη:

«Στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που μπορεί να είναι διαβεβαιωμένα ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ελεύθερο χέρι και μηδενικές συνέπειες», δήλωσε ο διευθυντής του Ουσμάν Χαμίντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News