default-image

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ

Κόσμος
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν δηλώνει υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα επιβεβαιώσει με την ευκαιρία αυτή, μαζί με τον καλεσμένο του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Πατρικίου στις 17 Μαρτίου, εθνικής εορτής της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα επιβεβαιώσει με την ευκαιρία αυτή, μαζί με τον καλεσμένο του "την στενή και ιστορική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, καθώς και τους εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας", δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου, προς τιμήν του προστάτη άγιου της Ιρλανδίας, γιορτάζεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πόλη του Σικάγο συγκεκριμένα χρωματίζει κάθε χρόνο το ποτάμι που τη διασχίζει σε έντονο πράσινο, το χρώμα της Ιρλανδίας, με αυτήν την ευκαιρία.

Μπάιντεν και Βαράντκαρ θα υπογραμμίσουν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής "την ακλόνητη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική συμφωνία της 'Μεγάλης Παρασκευής'", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του.

Η συμφωνία αυτή που υπογράφηκε την 10η Απριλίου 1998, έβαλε τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ των εθνικιστών καθολικών, υπέρμαχων της ένωσης με την υπόλοιπη Ιρλανδία, και των ενωτικών προτεσταντών, πιστών στο Λονδίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκλήθηκε επίσης τη Δευτέρα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία με την ευκαιρία των εορτασμών για την 25η επέτειο από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει "την πρόθεσή" να αποδεχθεί την πρόσκληση και να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία για τη συγκεκριμένη περίσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News