Ιράκ: 3 εκατ. χάπια captagon κατάσχεσαν οι αρχές στα σύνορα με τη Συρία

Κόσμος
Ιράκ: 3 εκατ. χάπια captagon κατάσχεσαν οι αρχές στα σύνορα με τη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πώληση και η χρήση ναρκωτικών στο Ιράκ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια

Τρία εκατομμύρια χάπια captagon, ένα διεγερτικό τύπου αμφεταμίνης που σαρώνει τη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, κατάσχεσαν σήμερα Σάββατο, 11 Μαρτίου οι Ιρανικές Αρχές, στα σύνορα με την Συρία. . 

Τα χάπια είχαν κρυφτεί σε κιβώτια μήλων «σε φορτηγό ψυγείο» και ανακαλύφθηκαν στο πέρασμα Αλ-Καΐμ μεταξύ της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ της Συρίας και της περιοχής της ερήμου Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, ανέφερε η ιρακινή συνοριακή αρχή.

Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη, πρόσθεσε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχος της συνοριακής αρχής δήλωσε στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το φορτίο από τη Συρία στο Ιράκ περιείχε χάπια captagon που παράγονται από διάφορους κατασκευαστές.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις για τα ναρκωτικά τους τελευταίους μήνες, ενώ έχουν αναφερθεί αρκετές κατασχέσεις ναρκωτικών.

Έχοντας κοινά σύνορα με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κουβέιτ και άλλες χώρες, το Ιράκ έχει αποτελέσει σημαντικό αγωγό για τους διακινητές του captagon, το οποίο παράγεται κυρίως στη Συρία και έχει τη μεγαλύτερη αγορά του στα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Η πώληση και η χρήση ναρκωτικών στο Ιράκ έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούνιο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι προσγείωσαν ένα ελαφρύ αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ που κατευθυνόταν προς το εμιράτο από το Ιράν με ένα εκατομμύριο χάπια captagon.

Εβδομάδες νωρίτερα, η ιρακινή αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι κατάσχεσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια χάπια του διεγερτικού σε μια μεγάλη επιχείρηση σύλληψης για ναρκωτικά.

Οι περιοχές του κεντρικού και του νότιου Ιράκ που συνορεύουν με το Ιράν έχουν γίνει σημαντικές διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Η μονάδα καταπολέμησης ναρκωτικών του υπουργείου Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021 ονόμασε τις γειτονικές επαρχίες της Βασόρας και της Μαϊσάν ως τις «κορυφαίες όσον αφορά τη διακίνηση και την κατανάλωση».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News