default-image

Η διευθύντρια της UNESCO επισκέπτεται το Ιράκ

Κόσμος
Η διευθύντρια της UNESCO επισκέπτεται το Ιράκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Είναι μια επίσκεψη που είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και στην επένδυση της UNESCO για την ανοικοδόμηση του Ιράκ"

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ μετέβη σήμερα στη Βαγδάτη, πρώτο σταθμό τριήμερης επίσκεψής της στο Ιράκ, κατά την οποία θα μεταβεί σε πολλά εργοτάξια ανοικοδόμησης και θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για την υποστήριξη του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Με αφορμή την πρώτη της επίσκεψη στο Ιράκ, η Αζουλέ θα συναντηθεί σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα με τον πρόεδρο Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ και τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

"Είναι μια επίσκεψη που είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και στην επένδυση της UNESCO για την ανοικοδόμηση του Ιράκ", δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Εκτός από επίσκεψή της στο Εθνικό Μουσείο, η Αζουλέ θα περιοδεύσει σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Βαγδάτης και κυρίως στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Αλ Μουτανάμπι, που είναι γνωστός για τους βιβλιοπώλες του.

"Οι ιρακινές αρχές κάνουν σκέψεις για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς. Η ιδέα είναι να δούμε πώς η Unesco θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάδειξή της και στο να επιτρέψει σε αυτήν την πολιτιστική ζωή να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο Ιράκ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Unesco.

Το Ιράκ, το οποίο διαθέτει έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι το λίκνο των πολιτισμών των Σουμερίων, των Ακκαδίων, των Βαβυλωνίων και των Ασσυρίων, στους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει τη γραφή και τις πρώτες πόλεις.

Η χώρα υπέφερε από τη λεηλασία και το λαθρεμπόριο των αρχαιοτήτων της: μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν με την οποία άνοιξε μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της ιρακινής ιστορίας και στη συνέχεια με την άνοδο στην εξουσία των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το 2003 το μουσείο της Βαγδάτης δεν είχε γλιτώσει από τις λεηλασίες.

Κατά την επίσκεψή της σήμερα, η Αζουλέ θα "αποτίσει φόρο τιμής" στο προσωπικό που από το 2003 αγωνίζεται για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων. "Σε 20 χρόνια έχουν κάνει τεράστια εργασία ανάκτησης για να ξαναβρεθούν τα διασκορπισμένα ιρακινά έργα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Η διευθύντρια της UNESCO θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, την Μοσούλη για να επιθεωρήσει τα εργοτάξια αποκατάστασης του οργανισμού της στην μητρόπολη αυτή του βορείου Ιράκ, η οποία ήταν άλλοτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και υπέστη καταστροφές από τους μαχητές του, προτού αυτοί εκδιωχθούν από εκεί το 2017 έπειτα από αιματηρές μάχες. Στη συνέχεια την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, η ακρόπολη της οποίας έχει καταχωρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News