Λύθηκε το μυστήριο της μουμιοποιημένης "γοργόνας"

Κόσμος
Λύθηκε το μυστήριο της μουμιοποιημένης "γοργόνας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι ο κορμός της γοργόνας δεν ανήκε σε μαϊμού, αλλά είχε κατασκευαστεί κυρίως από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι

Η μουμιοποιημένη «γοργόνα» που είχε ανακαλυφθεί το 2022 σε έναν ναό στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, είχε προβληματίσει τους επιστήμονες αφού δεν μπορούσαν να την κατηγοροποιήσουν σε κάποιο γνωστό είδος. Μετά από έναν χρόνο μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν τελικά την παράξενη ιστορία της.

Η γοργόνα, η οποία έχει μήκος περίπου 30,5 εκατοστά, βρέθηκε μέσα σε ένα σφραγισμένο ξύλινο κουτί. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές είχαν εκτιμήσει ότι επρόκειτο για κούκλα που είχε φτιαχτεί από το σώμα και το κεφάλι μιας μαϊμούς τα οποία είχαν ραφτεί πάνω στην ουρά ενός αποκεφαλισμένου ψαριού.

Η μούμια θυμίζει κάπως το Ningyo, το μυθικό πλάσμα από την ιαπωνική μυθολογία που έμοιαζε με ψάρι, είχε ανθρώπινο κεφάλι και θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η μούμια είχε προηγουμένως εκτεθεί σε μια γυάλινη βιτρίνα στον ναό για να προσεύχονται οι επισκέπτες, πριν αποθηκευτεί πριν από 40 και πλέον χρόνια.

Μια επιστολή που βρέθηκε μέσα στο κουτί με την μούμια αναφέρει ότι ένας ψαράς την αλίευσε κάποια στιγμή μεταξύ 1736 και 1741. Πιθανότατα όμως, λένε οι ερευνητές, κατασκευάστηκε δεκαετίες αργότερα με σκοπό να πουληθεί σε εύπορους ανθρώπους που ήθελαν να βελτιώσουν την υγεία τους ή να ζήσουν περισσότερο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνών Kurashiki (KUSA) στην Ιαπωνία έλαβαν τη γοργόνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 (με την άδεια των ιερέων του ναού) και άρχισαν να μελετούν το απόκοσμο τεχνούργημα χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές, όπως σάρωση με ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία, ραδιοχρονολόγηση, ηλεκτρονική μικροσκοπία και ανάλυση DNA.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι ο κορμός της γοργόνας δεν ανήκε σε μαϊμού, αλλά είχε κατασκευαστεί κυρίως από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι που συγκρατούνταν από μεταλλικές καρφίτσες οι οποίες ξεκινούσαν από το λαιμό και κατέληγαν στο κάτω μέρος της πλάτης. Είχε επίσης βαφτεί με μια πάστα από μείγμα άμμου και κάρβουνου.

Ωστόσο, ο κορμός ήταν καλυμμένος με στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί από άλλα ζώα. Τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού κάλυπταν τμήματα των χεριών, των ώμων, του λαιμού και των μάγουλων. Το σαγόνι και τα δόντια της γοργόνας πιθανότατα προέρχονταν από ένα αρπακτικό ψάρι, ενώ τα νύχια της ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη, που σημαίνει ότι προέρχονταν από ένα πραγματικό αλλά άγνωστο σε εμάς ζώο.

Το κάτω μέρος της γοργόνας προέρχεται από ένα ψάρι που μοιάζει με μυλοκόπι. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξάγουν πλήρες DNA από τη γοργόνα, αλλά η ραδιοχρονολόγηση των λεπιών έδειξε ότι μπορεί να κατασκευάστηκε στις αρχές του 1800.

Η νέα ανάλυση έδειξε επίσης ότι αυτοί που κατασκεύασαν την γοργόνα ήθελαν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι τα Ningyo είχαν όντως θεραπευτικές ικανότητες, έγραψαν οι ερευνητές. Δείχνει επίσης ότι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να την φτιάξουν.

Στην Ιαπωνία έχουν βρεθεί άλλες 14 «γοργόνες» τις οποίες η ομάδα ελπίζει να μελετήσει σύντομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News