Σεισμός στην Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων για την κατάρρευση κτιρίων - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων για την κατάρρευση κτιρίων - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 184 ατόμων στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση κτηρίων στους σεισμούς αυτού του μήνα

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 184 ατόμων στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση κτηρίων στους σεισμούς αυτού του μήνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς αυξήθηκε σε 44.128 στην Τουρκία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά τις 50.000.

Περισσότερα από 160.000 κτίρια με συνολικά 520.000 διαμερίσματα κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία από την καταστροφή, η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν ερευνηθεί σε σχέση με τα κτίρια που κατέρρευσαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, η οποία ήταν μεταξύ των 10 επαρχιών που επλήγησαν από την καταστροφή.

Στη λίστα με τους συλληφθέντες και προφυλακισθέντες περιλαμβάνονται 79 εργολάβοι οικοδομών, 74 άτομα που φέρουν νόμιμη ευθύνη για τα κτήρια, 13 ιδιοκτήτες ακινήτων και 18 άτομα που είχαν προβεί σε μετατροπές σε κτήρια. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του που διαρκεί δύο δεκαετίες, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιούνιο, έχει υποσχεθεί δικαίωση.

Στην επαρχία Γκαζιαντέπ, ο δήμαρχος της πόλης Νουρντάγκι, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, ήταν μεταξύ όσων συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση του κτιρίων, μετέδωσαν ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή, δεν υπάρχει οριστικός αριθμός νεκρών στην Τουρκία και οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πόσες σοροί μπορεί να είναι ακόμη παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια. Ένας πυροσβέστης που βοηθάει στον καθαρισμό των ερειπίων στην πολύπαθη πόλη της Αντάκια δήλωσε ότι καθημερινά βρίσκονται ανθρώπινα μέλη.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι που έμειναν άστεγοι από την καταστροφή στεγάζονται σε σκηνές, κοντέινερ και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή και σε άλλα μέρη της χώρας, ανακοίνωσε η υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας. Περισσότερες από 335.000 σκηνές έχουν στηθεί στη ζώνη του σεισμού και οικισμοί με κοντέινερ δημιουργούνται σε 130 τοποθεσίες, ενώ σχεδόν 530.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News