Η ρωσική εισβολή, που για τον Πούτιν ήταν και παραμένει ένα χρόνο μετά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», στην Ουκρανία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Ο πλανήτης βρέθηκε να παρακολουθεί ένα δράμα που δε φανταζόταν ότι θα εκτυλισσόταν στη Γηραιά Ήπειρο και η Δύση επιχειρούσε να συνασπιστεί απέναντι στη Ρωσία, που επιβεβαίωνε τους φόβους μηνών για τα σχέδιά της απέναντι στην Ουκρανία.
Τα γεγονότα κράτησαν άγρυπνο για μήνες ολόκληρο τον κόσμο, με τις ανταποκρίσεις και τις φωτογραφίες από την Ουκρανία να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, τα εξώφυλλα των περιοδικών και τα θέματα των ιστοσελίδων σε κάθε σχεδόν χώρα. Από την πρώτη μέρα της εισβολής, την πολιορκία της Μαριούπολης, τη σφαγή στην Μπούκα, τα γεγονότα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έως τη διπλωματία, τα γεγονότα προκαλούσαν απανωτά σοκ στο κοινό. Ο φόβος ενός πυρηνικού πολέμου μοιραία αναδύθηκε μέσα από τη φρίκη, δημιουργώντας επιπλέον εφιάλτες, με τη σκιά του να συνεχίζει να πλανάται πάνω από τον κόσμο, ενώ οι αλλεπάλληλες κρίσεις που προκλήθηκαν άφησαν το αποτύπωμά τους στην καθημερινότητα όλων μας.
Επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση τιμών είναι η ηχώ εκείνου του πολέμου, που συνεχίζεται, και κανείς δε γνωρίζει πώς και πότε θα τελειώσει. Ένα χρόνο μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η κατάσταση δεν είναι ίδια. Η Ρωσία έχει υποστεί τρομακτικές απώλειες από την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Η Δύση ξεπερνά όλο και περισσότερο τον αρχικό της δισταγμό και τολμά πράγματα που δε θα φανταζόταν, όπως την αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο κόσμος εμφανίζεται κουρασμένος και οι ειδήσεις από το μέτωπο έχουν εδώ και καιρό υποβιβαστεί από τα πρωτοσέλιδα σε πίσω σελίδες.
Η επέτειος όμως συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή ξαναφέρνει στο προσκήνιο όλες εκείνες τις ιστορίες, όλα εκείνα τα γεγονότα, όλα εκείνα τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου που κατέγραψαν τον σφυγμό της φρίκης. Προσωπικές ιστορίες, δράματα χιλιάδων απλών ανθρώπων, δραματικοί τίτλοι και ανησυχίες για τα χειρότερα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό που παραμένει βαρύ και έντονα αγωνιώδες, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια εντυπωσιακή κίνηση με την πολλάκις προβλεφθείσα εαρινή επίθεση.
Ένα χρόνο μετά ξεφυλλίζουμε τις σελίδες της Ιστορίας, που συνεχίζει να γράφεται μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου από την πρώτη μέρα του πολέμου.
Η πρώτη μέρα - «Ο Πούτιν εισβάλει»
Το ξημέρωμα της 25ης Φεβρουαρίου βρίσκει ολόκληρο τον κόσμο μουδιασμένο, παγωμένο από τον τρόμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, η Ευρώπη γίνεται ξανά θέατρο του πολέμου και ο Τύπος σπεύδει να δώσει το στίγμα του εφιάλτη. Η φωτογραφία του πρώτου από τα θύματα των ρωσικών βομβαρδισμών στο Κίεβο μονοπωλεί σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα.
Προσφυγικό: Ο μεγάλος αποχαιρετισμός
Ένα από τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, που επιχείρησε να αποτυπώσει το μέγεθος της προσφυγικής τραγωδίας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν αυτό από τους “Τάιμς του Λονδίνου”. Ο λόγος εντοπίζεται στη φωτογραφία μια από τις πιο “δυνατές” που δεν εικονίζει πεδία μαχών, αλλά έναν πατέρα που αποχαιρετά την οικογένειά του, η οποία οδηγείται στην ξενιτιά για να σωθεί μαζί με τους εκατομμύρια Ουκρανούς που έφυγαν τους πρώτους μήνες του πολέμου προς τις όμορες χώρες για να σωθούν.
Πνιγμένη στο αίμα
Τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία επιχείρησε να αποτυπώσει με τρόπο λιτό αλλά εξαιρετικά σοκαριστικό ο βρετανικός “Economist”. Το περιοδικό επέλεξε ένα ευρηματικό γραφικό για το εξώφυλλό του με την ουκρανική σημαία αιματοβαμμένη, δίνοντας έτσι το στίγμα της τραγωδίας που προκάλεσε στη χώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η σφαγή στην Μπούκα
Η εικόνα με τις σορούς τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, διασκορπισμένες σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης Μπούκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατόπιν της ανακατάληψής της από τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν το πρώτο από τα πολλά σοκ για τις ωμότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Η φωτογραφία αυτή κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εντύπων και στα πρώτα θέματα των ιστοσελίδων σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, παγώνοντας την υφήλιο.
Εικόνες-σοκ
Καθώς οι πληροφορίες γίνονταν όλο και περισσότερες, όλο και πιο σοκαριστικές, ο κόσμος ανακάλυπτε τι είχε συμβεί στην πόλη Μπούκα στα περίχωρα του Κιέβου. Το φωτογραφικό υλικό ήταν... γροθιά στο στομάχι, ένα σκηνικό κόλασης, ένας ανείπωτος εφιάλτης, καθώς οι λέξεις έμοιαζαν φτωχές να περιγράψουν το σκηνικό. «Τρόμος στην Μπούκα, η Ρωσία κατηγορείται για τον βασανισμό και τη σφαγή πολιτών», ανέφερε πάνω από μια σοκαριστική φωτογραφία σε ένα από τα πολλά πρωτοσέλιδά του ο βρετανικός “Guardian”.
Οι κυρώσεις στον Πούτιν
Από την αρχή της σφαγής, οι χώρες της Δύσης έσπευσαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και τους Ρώσους ολιγάρχες, με τα “πακέτα” να διαδέχονται το ένα το άλλο κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και την ίδια στιγμή ξεκινούσαν οι ανησυχίες μετά τις απανωτές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για τον κίνδυνο μιας ακόμα σοβαρότερης κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σε έναν εν τη γενέσει του νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Πυρηνικό... πόκερ
“Το παιχνίδι του Πούτιν με τη βόμβα. Πόσο τρομακτικός είναι ο φόβος ενός πυρηνικού χτυπήματος;” αναρωτήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην πρώτη σελίδα του το γερμανικό “Der Spiegel”. Το γνωστό γερμανικό περιοδικό εικονογράφησε τον Πούτιν να παίζει μια παρτίδα, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του. Όμως στα γυαλιά του αντικατοπτρίζεται ένας άσος, τον οποίο κρατάει και εικονίζει ένα πυρηνικό μανιτάρι. Μια ενδιαφέρουσα εικονογράφηση με πολλά μηνύματα, που επικεντρώνεται στο βασικό ερώτημα το οποίο απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο.
«Μια σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη»
Με αυτόν τον πρώτο τίτλο μέσα σε μαύρο φόντο και κυρίαρχη τη σοκαριστική εικόνα, που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, μετέφερε τα νέα της ρωσικής εισβολής στους αναγνώστες της η εφημερίδα “Τάιμς του Λονδίνου”. Για μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν συχνά το μόνο από τα θέματα του Τύπου σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες να δίνουν το στίγμα της εν εξελίξει τραγωδίας.
Στον δρόμο της προσφυγιάς
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, με τις όμορες χώρες να σηκώνουν το βάρος και τη Γηραιά να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχοντας για άλλη μια φορά πιαστεί στον ύπνο. Φωτογραφίες αποχαιρετισμού σαν την εικονιζόμενη στο πρωτοσέλιδο του βρετανικού “Guardian” κυριαρχούν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κόσμου για μέρες.
“Η στρατηγική του τρόμου”
Μετά τις μεγάλες στρατιωτικές αποτυχίες του, ο Πούτιν άρχισε να στρέφεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και να απαντά με μπαράζ βομβαρδισμών σε υποδομές αλλά και σε πόλεις όπως το Κίεβο. Κινήσεις ενταγμένες σε αυτό που εύστοχα η γαλλική “Liberation” χαρακτήρισε ως «η στρατηγική του τρόμου» από τον Ρώσο πρόεδρο.
Τα εγκλήματα πολέμου
Την ακόμα πιο φρικτή πλευρά του πολέμου ανακάλυψε η Δύση, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι ειδήσεις για μαζικούς τάφους στην Ουκρανία, όπου τάφηκαν, όπως αναφέρει το εικονιζόμενο πρωτοσέλιδο του βρετανικού “Independent”, ολόκληρες οικογένειες. Εγκλήματα πολέμου και με τη βούλα διεθνών οργανισμών, που ερεύνησαν τις σχετικές καταγγελίες, παγώνοντας ολόκληρο τον κόσμο.
Το δράμα της Μαριούπολης
Μια από τις πιο μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας ήταν η Μαριούπολη. Η πόλη που βομβαρδίστηκε ανελέητα, με τους κατοίκους της να αντιστέκονται σθεναρά βιώνοντας πρωτοφανή μαρτύρια στην πολυήμερη πολιορκία, με τις μαρτυρίες και τις εικόνες από την πόλη να κάνουν εφημερίδες, όπως εν προκειμένω ο βρετανικός “Guardian”, να κάνουν λόγο για «μεσαιωνικές συνθήκες σε μια πόλη σε συνθήκες πολιορκίας».
Η Ουκρανία αντιστέκεται
Η Ουκρανία με τη βοήθεια της Δύσης αντιστέκεται στον Πούτιν. Ο “περίπατος”, που προφανώς εκτιμούσαν ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του, δεν εξελίχθηκε όπως υπολόγιζαν και η κατάσταση στο μέτωπο επιδεινωνόταν μέρα με τη μέρα, με τρομακτικές απώλειες για τους Ρώσους. Και όταν ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση, τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα για το Κρεμλίνο. Στη φωτογραφία που επέλεξαν οι “Τάιμς του Λονδίνου” σε ένα από τα πολλά “δυνατά” πρωτοσέλιδά τους, μια γυναίκα θρηνεί το αγαπημένο της πρόσωπο, το σώμα του οποίου είναι σκεπασμένο με ένα ματωμένο σεντόνι.
Σχόλια