Το αποτσίγαρο οδήγησε στην εξιχνίαση της δολοφονίας μίας δασκάλας 52 χρόνια μετά

Κόσμος
Το αποτσίγαρο οδήγησε στην εξιχνίαση της δολοφονίας μίας δασκάλας 52 χρόνια μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Η δολοφονία της άφησε μια κηλίδα στην κοινότητά μας και κατέστρεψε την οικογένειά της”

Η δολοφονία μιας δασκάλας στο Βερμόντ των ΗΠΑ πριν από μισό και πλέον αιώνα εξιχνιάστηκε, καθώς οι αρχές συνέδεσαν μια πεταμένη γόπα τσιγάρου με έναν ύποπτο που έγινε βουδιστής μοναχός μετά τη δολοφονία, όπως αναφέρει το nbcnews.

Ο ύποπτος, William DeRoos, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο 18 χρόνια μετά τον στραγγαλισμό της 24χρονης Rita Curran το 1971, δήλωσε ο Jon Murad, ο εκτελών χρέη αρχηγού του αστυνομικού τμήματος του Μπέρλινγκτον.

Ένας συνδυασμός γενετικής γενεαλογίας, τεστ DNA και μια πρόσφατη συνέντευξη με την πρώην σύζυγο του DeRoos επέτρεψαν στις αρχές να τον ταυτοποιήσουν ως ύποπτο, δήλωσε ο Murad στους δημοσιογράφους.

“Η δολοφονία της άφησε μια κηλίδα στην κοινότητά μας και κατέστρεψε την οικογένειά της”, δήλωσε ο Murad. “Επί 50 χρόνια περίμεναν τη δικαιοσύνη”.

Οι συγκάτοικοι της Curran τη βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμά τους στις 19 Ιουλίου 1971, δήλωσε ο Jim Trieb, διοικητής του γραφείου αστυνομικών υπηρεσιών του αστυνομικού τμήματος.

Ο DeRoos ζούσε με τη σύζυγό του δύο ορόφους πάνω από την Curran, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ ύποπτος εκείνη την εποχή, είπε ο Trieb. Σε μια συνέντευξη με τις αρχές την επομένη της δολοφονίας, ο DeRoos και η σύζυγός του, Michelle, είχαν άλλοθι, λέγοντας ότι ήταν στο σπίτι τη νύχτα της δολοφονίας και δεν άκουσαν ή είδαν τίποτα, είπε ο Trieb.

Η υπόθεση έμεινε άλυτη, αλλά οι αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση το 1971 συνέλεξαν ένα αποδεικτικό στοιχείο – μια γόπα τσιγάρου – που έγινε κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης, δήλωσε ο Trieb.

Το αντικείμενο υποβλήθηκε για επεξεργασία DNA το 2014, δήλωσε ο Trieb. Βρέθηκε ένα ανδρικό προφίλ DNA, αλλά η αναζήτηση στο αποθετήριο γενετικού υλικού των διωκτικών αρχών της χώρας δεν έδωσε καμία ταύτιση, δήλωσε ο Trieb.

Το τμήμα συνεργάστηκε με την Parabon NanoLabs, μια εταιρεία γενετικής γενεαλογίας που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με τη γενετική ανάλυση, για να αναζητήσει δημόσια στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου, δήλωσε ο Trieb.

Η CeCe Moore, επικεφαλής γενετιστής γενετικής γενεαλογίας της εταιρείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι, δουλεύοντας από μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων, κατάφερε να περιορίσει τον κατάλογο των πιθανών υπόπτων στον DeRoos μέσα σε λίγες ώρες.

Μετά την ανακάλυψη, οι ντετέκτιβ πήραν ξανά συνέντευξη από την τότε σύζυγο του DeRoos, η οποία τους είπε ότι τη νύχτα της 19ης Ιουλίου 1971, εκείνη και ο DeRoos είχαν πράγματι τσακωθεί και εκείνος είχε φύγει, δήλωσε ο Trieb. Επέστρεψε αφού εκείνη είχε πάει για ύπνο και αργότερα της είπε να πει στις αρχές ότι ήταν σπίτι όλη τη νύχτα, είπε ο Trieb.

Ένας από τους ντετέκτιβ που την ανέκρινε, ο Thomas Chenette, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι η Michelle – η οποία είχε παντρευτεί τον DeRoos δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Curran και τώρα χρησιμοποιεί διαφορετικό επώνυμο – γνώριζε για τον φόνο.

“Νομίζω ότι είπε ψέματα εκείνη τη στιγμή επειδή ήταν νέα, αφελής, πρόσφατα παντρεμένη και ήταν ερωτευμένη”, δήλωσε ο Chenette, προσθέτοντας: “Δεν ήθελε να τον βάλει σε μπελάδες για ένα έγκλημα που δεν πίστευε ότι διέπραξε”.

Μετά τη δολοφονία, ο DeRoos εγκατέλειψε τη σύζυγό του και μετακόμισε στην Ταϊλάνδη για να γίνει βουδιστής μοναχός, δήλωσε ο Trieb. Μέχρι το 1974, είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ και ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μια άλλη γυναίκα που παντρεύτηκε πρόσφατα είπε στις αρχές ότι τον γνώριζε ως γκουρού με το όνομα Dutch, είπε ο Trieb.

Η γυναίκα είπε ότι μπορούσε να γίνει βίαιος, μια φορά την έπνιξε και μαχαίρωσε έναν φίλο του σε μια απρόκλητη επίθεση, όπως την περιέγραψε ο Trieb. Ο Trieb είπε ότι ο DeRoos συνελήφθη για το μαχαίρωμα, αλλά δεν ήταν σαφές αν αντιμετώπισε κατηγορίες για το δεύτερο περιστατικό.

Η γυναίκα εγκατέλειψε τον DeRoos, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο το 1989, δήλωσαν οι αρχές.

Πρόσθετες εξετάσεις DNA βρήκαν ένα δείγμα που συνδέεται έντονα με το DNA του DeRoos σε ένα μπουφάν που φορούσε η Curran την ημέρα της δολοφονίας, δήλωσε ο Trieb.

Ο Murad δήλωσε ότι ενώ δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες, ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα βρήκε πιθανή αιτία ότι ο DeRoos διέπραξε τη δολοφονία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ένας αδελφός του Curran δήλωσε ότι “δεν σκέφτομαι τόσο πολύ τον τύπο που το έκανε αυτό στη Ρίτα όσο τη Ρίτα και τους γονείς μου – αυτό που πέρασαν”, προσθέτοντας: “Προσεύχομαι στους γονείς μου και προσεύχομαι στη Ρίτα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News