Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε ομοφυλόφιλο από την Τσετσενία που προσπαθούσε να επιστρέψει την Ολλανδία

Κόσμος
Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε ομοφυλόφιλο από την Τσετσενία που προσπαθούσε να επιστρέψει την Ολλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αεροδρόμιο μετά την σύλληψή του, η αστυνομία τον παρέδωσε σε Τσετσένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση

Στο αεροδρόμιο «Ντομοντέντοβο» της Μόσχας η αστυνομία συνέλαβε τον Τσετσένο Ιντρίς Αρσαμίκοφ, ο οποίος κρυβόταν επειδή εδιώκετο για την ομοφυλοφιλία του. Το 2018 ο Ιντρίς, αφού υπέστη βασανιστήρια, έφυγε από τη Ρωσία και κατέφυγε στην Ολλανδία όπου πήρε πολιτικό άσυλο.

Την άνοιξη του 2022 επέστρεψε στην Τσετσενία για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Εκεί παρέμεινε χωρίς έγγραφα και μόλις αυτές τις μέρες κατάφερε να φύγει για τη Μόσχα για να επιστρέψει στην Ολλανδία.

Στο αεροδρόμιο μετά την σύλληψή του, η αστυνομία τον παρέδωσε σε Τσετσένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως γράφει η ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων СК SOS, ο Αρσαμίκοφ οδηγείται στην αστυνομική Διεύθυνση στην περιφέρεια Σιολκόφσκι της Τσετσενίας, όπου είχε υποστεί βασανιστήρια και πλέον κινδυνεύει η ζωή του.

Η ομάδα СК SOS γράφει ότι ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής Σιολκόφκσι που υπέγραψε σχετικό ένταλμα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Αρσαμίκοφ, όταν τον είχε συλλάβει, του είχε κάνει βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ προσπαθώντας να τον κάνει να ομολογήσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Οι ακτιβιστές της СК SOS ισχυρίζονται ότι τον Αρσαμίκοφ μπορεί να τον κατηγορήσουν για διάπραξη μεγάλης απάτης με βάση το άρθρο 159 του ΠΚ, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον κατηγορήσουν ακόμη και για τρομοκρατία. Παράλληλα επισημαίνουν ότι πολλοί Τσετσένοι που ζουν στην Ευρώπη και επιστρέφουν για να παραστούν στις κηδείες συγγενών τους, δεν ξαναγυρίζουν πίσω καθώς έχουν παρόμοια τύχη.

Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπογράφηκε από τον επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της περιφέρειας Σιολκόφσκι του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας και η αίτηση βάσει της οποίας του ασκήθηκε δίωξη, γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο Τσετσένος βρισκόταν στην Ολλανδία, ανέφερε η CΚ SOS.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News