Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Τον εφιάλτη ζουν εκατομμύρια σεισμόπληκτοι - Φόβους για επιδημίες εκφράζουν οι ειδικοί

Κόσμος
Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Τον εφιάλτη ζουν εκατομμύρια σεισμόπληκτοι - Φόβους για επιδημίες εκφράζουν οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εβδομάδα από τις χειρότερες εδώ και ένα αιώνα σεισμικές δονήσεις, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει και στις δύο χώρες τους 41.000, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων από τους τρομακτικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, διεθνείς ομάδες διάσωσης εγκαταλείπουν η μία την άλλη τη χώρα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κάνει χρήση βαρέων οχημάτων για την απομάκρυνση των συντριμμιών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Μία εβδομάδα από τις χειρότερες εδώ και ένα αιώνα σεισμικές δονήσεις, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει και στις δύο χώρες τους 41.000, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων. Την ίδια στιγμή, εκτυλίσσεται μια άλλη τραγωδία, με τους εκατομμύρια σεισμόπληκτους που στηρίζονται στη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσουν μέσα στο κρύο σε σκηνές ή λυόμενα οι πιο τυχεροί, με τις διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για τον φόβο επιδημιών.

Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, όσα τουλάχιστον άντεξαν στους σεισμούς, με τους τραυματίες να εκτιμώνται σε πάνω από 105.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Τα μικρά θαύματα δε σταματούν να σκορπούν ελπίδα, όπως εκείνο της διάσωσης μιας 42χρονης γυναίκας, η οποία βγήκε χθες ζωντανή από τα συντρίμμια ενός κτηρίου στην πόλη Καχραμανμαράς, σχεδόν 222 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη η ανάσυρση μιας 77χρονης γυναίκας, από τα ερείπια ενός επταώροφου κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν, η οποία κατάφερε να παραμείνει ζωντανή τόσες μέρες μετά τον πρώτο σεισμό. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχαν διασωθεί άλλοι εννέα άνθρωποι.

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πλέον πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες κτήρια είναι μη κατοικήσιμα, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φάση των διασώσεων ολοκληρώνεται και πλέον δίνεται έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων και εκπαίδευσης στους επιζώντες. Στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, ένα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ εισήλθε στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική χώρα μέσω της Τουρκίας και του περάσματος Μπαμπ Αλ Σάλαμ, το οποίο μόλις επαναλειτούργησε, ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν ακόμα έως ότου οι επιζώντες μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης.

Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής στην πληγείσα περιοχή και στις δύο χώρες να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, οι υγειονομικές Αρχές, οι διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ξένες αποστολές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων άστεγοι, δε θα προσβληθούν από ασθένειες λόγω της έλλειψης συνθηκών υγιεινής και πόσιμου νερού. Επίσης, ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ψυχολογικό τραύμα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι, με τους πιο ευάλωτους να είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία και προειδοποιεί για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ξεκινούν τώρα, και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Γέμισαν τα νεκροταφεία σε πολλές πόλεις

Τραγικές σκηνές συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην πλέον πληγείσα πόλη της Τουρκίας, της Αντιόχειας, όπου οι Αρχές καλούνται να παραχωρήσουν εκτάσεις για την ταφή των θυμάτων του φονικού σεισμού. Ο χώρος στα νεκροταφεία της πόλης έχει εξαντληθεί και τώρα μεγάλες εκτάσεις μετατρέπονται σε μαζικούς τάφους, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι σοροί που θάβονται στα συγκεκριμένα σημεία είναι αγνώστων στοιχείων, φτάνουν ασυνόδευτες και ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Λαμβάνονται δείγματα DNA, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι σοροί και να γνωρίζουν οι άνθρωποι πού θάβονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News