Τουρκία: Εκατόμβες νεκρών στην Αντιόχεια - Εφιαλτικά στοιχεία για τη δυναμική του σεισμού (vid)

Κόσμος
Τουρκία: Εκατόμβες νεκρών στην Αντιόχεια - Εφιαλτικά στοιχεία για τη δυναμική του σεισμού (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αντιόχεια, δεν υπάρχει πλέον χώρος στα νεκροταφεία για να ταφούν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τον σεισμό, ενώ η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε 78 συλλήψεις ανθρώπων που με αναρτήσεις τους προκάλεσαν φόβο και πανικό

Με τον αριθμό των νεκρών να έχει ήδη ξεπεράσει τις 41.000 ανθρώπους, η κατάσταση σε Τουρκία και Συρία είναι σαφές ότι θυμίζει πολεμικό τοπίο.

Στην Αντιόχεια, δεν υπάρχει πλέον χώρος στα νεκροταφεία για να ταφούν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τον σεισμό, ενώ η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε 78 συλλήψεις ανθρώπων που με αναρτήσεις τους προκάλεσαν φόβο και πανικό. «Εφιαλτικά» χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τον σεισμό στην Τουρκία την ώρα που τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που βρέθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, επιστρέφοντας, δέχθηκαν θερμό χειροκρότημα και ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Εκατόμβες νεκρών στην Αντιόχεια, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, που πλέον δεν υπάρχει χώρος στα νεκροταφεία, για να ταφούν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι κάτοικοι της πόλης κάλεσαν τις Αρχές να δημιουργήσουν νέους χώρους ταφής και μαζικοί τάφοι άρχισαν ήδη να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν μάλιστα τα θύματα, έγινε γνωστό ότι λαμβάνονται δείγματα DNA από αγνώστων στοιχείων πτώματα.

Η Αντιόχεια ισοπεδώθηκε από τους σεισμούς και ήταν μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης πλέον να έχουν εισέλθει στις τελευταίες ώρες τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα, άλλοι 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Μέσα σε αυτό τον όλεθρο η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 78 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί για πρόκληση φόβου και πανικού με τον «διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων» για τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως 20 από αυτούς προφυλακίστηκαν.

Ως «εφιαλτικά» χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, καθώς όπως ανέφερε η σεισμική δόνηση «ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11» στην κλίμακα Μερκάλι Σίμπεργκ, ενώ σε κάποιες περιοχές προσέγγισε το 12 που είναι και ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο.

Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτά στην Κωνσταντινούπολη κατά το δρόμο της επιστροφής τους τα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που βρέθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της για να συνδράμουν στις έρευνες.

Στην Κωνσταντινούπολη που έφτασαν λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα πλήθος κόσμου τους υποδέχθηκε σαν ήρωες ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μόλις τους αντίκρισε.

Εμπράκτως οι έλληνες στέλνουν με πλοίο την βοήθειά τους στον τουρικικό λαό που δοκιμάζεται. Αναχωρώντας από τον Πειραιά για την Αλεξανδρέτα το πρώτο πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρει έξι φορτηγά με είδη που έχουν αυστηρά ζητηθεί από τη τουρκική πλευρά, όπως κουβέρτες, σκηνές, υπνόσακους και χημικές τουαλέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News