default-image

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Αντέχει και μένει ζωντανή η ελπίδα (pics)

Ελλάδα
Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Αντέχει και μένει ζωντανή η ελπίδα (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια χθες (15/2), περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τα φονικά ρίχτερ - Τραγικές ιστορίες με φόντο τα χαλάσματα - Ανυπολόγιστη η καταστροφή, σοκαριστική η τραγωδία των άστεγων και κυρίως των παιδιών, αγωνία για τη Συρία - Όλο και βαρύτερος ο απολογισμός

Οκτώ μέρες μετά τον σεισμό, η ελπίδα δε λέει να σβήσει. Χθες ανασύρθηκαν ζωντανοί επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας 18χρονος. Προηγουμένως οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς, έναν 17χρονο και έναν 21χρονο από τα ερείπια πολυκατοικίας στην επαρχία Καχραμανμαράς, καθώς και μία 10χρονη.

Στο Χατάι, 205 ώρες μετά τον σεισμό, Ουκρανοί διασώστες ανέσυραν από τα χαλάσματα ενός κτηρίου μία γυναίκα. Νωρίτερα, ένα αγόρι κι ένας άνδρας διασώθηκαν στο Καχραμανμαράς, ενώ διασώστες εξακολουθούσαν ως αργά χθες τις προσπάθειες να φτάσουν τη γιαγιά, τη μητέρα και την κόρη μιας οικογένειας που φαίνεται πως έχουν επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια ενός κτηρίου.

Ο χρόνος τελειώνει και αρκετές ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να περιστέλλουν τις επιχειρήσεις, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιβίωσης.

«Φτάνει στο τέλος»

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Συρία, όπου από το επίσης πληγέν Χαλέπι ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε πως η φάση της διάσωσης «φτάνει στο τέλος» και οι οργανώσεις αρωγής επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση καταφυγίων, τροφίμων και σχολικής εκπαίδευσης.

Χθες, αντιπροσωπία του ΟΗΕ εισήλθε για πρώτη φορά μετά τον φονικό σεισμό στις ανταρτοκρατούμενες ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, προκειμένου να αποτιμήσει τις ανάγκες των περιοχών αυτών, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αντιπροσωπία εισήλθε από το συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία Μπαμπ αλ Χάουα, την ώρα που συνεχίζονται οι επικρίσεις από τους διασώστες και τους τοπικούς μαχητές για την καθυστέρηση της άφιξης διεθνούς αρωγής σε αυτή την περιοχή, όπου έχει φτάσει ελάχιστη μόνο βοήθεια. Είναι τραγικό ότι δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτοι δεν έχουν δεχτεί ακόμα την παραμικρή βοήθεια ούτε από το συριακό καθεστώς, ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Είχε προηγηθεί το “πράσινο φως” που άναψε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Στη νότια τουρκική πόλη της Αντάκια (Αντιόχεια), εκσκαφείς ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν κτήρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια σε μια κατεστραμμένη περιοχή. Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, με τους νεκρούς στην Τουρκία να έχουν φτάσει τους 31.974 και στη Συρία κοντά στους 6.000.

Δύο φορές τραγωδία

Οι σοκαριστικές ανθρώπινες ιστορίες δεν έχουν τέλος. Όπως αυτή μιας μητέρας από τη Συρία και του νεογέννητου μωρού της, που θάφτηκαν κάτω από συντρίμμια δύο φορές σε τρεις ημέρες. Και οι δύο ευτυχώς αναρρώνουν. Η Ντίμα ήταν επτά μηνών έγκυος όταν ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε την πτώση μέρους του σπιτιού της στην πόλη Τζιντίρες (Γίνδαρος). Τότε υπέστη ελαφρά τραύματα και αργότερα γέννησε ένα αγόρι, τον Αντνάν, σε νοσοκομείο στο Αφρίν.

Μητέρα και νεογέννητος γιος επέστρεψαν στο σπίτι τους, το οποίο κατέρρευσε ολοκληρωτικά τρεις μέρες αργότερα. Το βρέφος μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο από διασώστες σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς υπέφερε από σοβαρή αφυδάτωση και ίκτερο, ενώ η μητέρα του, Ντίμα, έφερε βαριά τραύματα στα κάτω άκρα. Η κατάσταση του Αντνάν έχει βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ και η μητέρα αναρρώνει.,

Η καταστροφή του αιώνα

Ως τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών που έχει πλήξει την περιφέρεια του ΠΟΥ στην Ευρώπη χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου και απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 43 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία.

«Το αληθινό κόστος και οι επιπτώσεις από τον σεισμό δεν είναι ακόμα γνωστά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ίαση, η ανοικοδόμηση και η επούλωση θα πάρει χρόνο και θα χρειαστεί πρωτοφανή προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Ο ίδιος είπε ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία, και τόνισε ότι η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε έκανε αναφορά για τα θαύματα που έχουν σημειωθεί, εννοώντας τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπων που ήταν θαμμένοι επί ημέρες στα συντρίμμια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τώρα ξεκινούν άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και άλλοι 80.000 είναι οι τραυματίες που βρίσκονται σε νοσοκομεία.

Άστεγοι στο κρύο

Επίσης, ο χειμώνας και το κρύο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη. Οι περισσότεροι πλέον μένουν σε προσωρινά καταφύγια, έχοντας να αντιμετωπίσουν το χιόνι, τη βροχή και το κρύο. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε τους φόβους τους για τη μετάδοση νοσημάτων, καθώς υπάρχουν προβλήματα υγιεινής από την έλλειψη καθαρού και πόσιμου νερού. Παράλληλα οι αξιωματούχοι φοβούνται την έξαρση επιδημιών ακόμη και γρίπης ή κορωνοϊού, καθώς οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων στους καταυλισμούς.

7 εκατομμύρια παιδιά

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στα παιδιά, με την UNICEF να κάνει λόγο για πάνω από 7 εκατομμύρια που έχουν πληγεί, εκτιμώντας ότι αρκετές χιλιάδες από αυτά ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.

«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις δέκα επαρχίες οι οποίες επλήγησαν από τους δύο σεισμούς ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια. Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι ελληνικές προσπάθειες τόσο σε επίπεδο διάσωσης όσο και αρωγής έχουν δημιουργεί ένα ένθερμο κύμα με ευχαριστίες από την τουρκική πλευρά, αλλά και αισιοδοξία για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μετά την επίσκεψη Δένδια στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του χθες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, δήλωσε ότι Αθήνα και Άγκυρα με τους σεισμούς άνοιξαν μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους, ενώ ο εναγκαλισμός του με τον Νίκο Δένδια δημιούργησε ελπίδες για εκτόνωση της έντασης σε διεθνές επίπεδο και πέρα από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News