Τουρκία: Ομαδικοί τάφοι ανθρώπων που δεν αναγνωρίστηκαν (pics)

Κόσμος
Τουρκία: Ομαδικοί τάφοι ανθρώπων που δεν αναγνωρίστηκαν (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικές κηδείες για όσους δεν αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους

Μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε Τουρκία και Συρία, οι δύο χώρες μετράνε τις πληγές τους, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει στοιχήσει έως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 ανθρωπους, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται χιλιάδες.

Σε μια μόνο πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο Καραμανχαράς περισσότερα από 5.000 θύματα του καταστροφικού σεισμού θάφτηκαν σε ένα μαζικό νεκροταφείο την Κυριακή, φέροντας μόνο έναν αριθμό και όχι ονόματα, καθώς δεν είναι εφικτό να ανγνωριστούν όλα αυτά τα πτώματα. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο αριθμός αυτός πρόκειται να φτάσει τα 10.000 άτομα.

«Οι ταφές γίνονται με σεβασμό, αλλά γίνονται μικρές τελετές και δεν υπάρχουν πενθούντες», μεταδίδει ο Μπέρναρντ Σμιθ του Al Jazeera. Μάλιστα, μερικές φορές, θάβονται μόνο μέρη του σώματος.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-cqh7tulcmucx

Οι δρόμοι της Καχραμανμάρας, όπου κάποτε έμεναν στα σπίτια τους 500.000 άνθρωποι, έχουν ισοπεδωθεί πλήρως καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Όσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες εξανεμίζονται. Μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας και κάτοικοι δήλωσαν ότι οι συνθήκες ασφαλείας στις πόλεις έχουν επιδεινωθεί καθώς ληστεύονται σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν καταρρεύσει.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

«Έχω δει σεισμούς στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι τόσο, τόσο μεγάλος. Δεν έχω ξαναδεί αυτό το μέγεθος.”

Είπε ότι περίπου 5.000 άνθρωποι μόνο από το Kahramanmaraş είχαν ήδη ταφεί στο νεκροταφείο. «Νομίζω ότι ο [τελικός] αριθμός θα είναι 10.000», λέει Τούρκος αξιωματούχος στην Telegraph.

Είμαστε τόσο, τόσο κουρασμένοι», είπε. «Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε.

«Αυτοί οι άνθρωποι θρηνούν. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για αυτούς».

Έξω από την περίμετρο του νεκροταφείου στο Kahramanmaraş, ένας 17χρονος, που ονομάζεται Alparslan, είπε ότι μόλις είχε θάψει τη γιαγιά του, η οποία σκοτώθηκε στο σπίτι της μετά την κατάρρευση στο Kahramanmaraş τη Δευτέρα.

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι με την κυβέρνηση», είπε. «Περιμέναμε βοήθεια για τρεις μέρες, αλλά δεν ήρθαν», λέει οργισμένος ο 17χρονος.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το Σάββατο.

Διόρισαν επίσης εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των «κατασκευαστών και των υπευθύνων» για την κατάρρευση κτιρίων που δεν πληρούσαν τους υπάρχοντες κώδικες, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά από μια παρόμοια καταστροφή το 1999.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα μικρά θαύματα. Μια γυναίκα 40 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια μετά από 170 ώρες, στην περιοχή Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, που επλήγη όσο λιγες από τον καταστροφικό σεισμό.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή (12/2).

Ο ΟΗΕ παραδέχεται την αποτυχία παροχής βοήθειας στη Συρία

Την Κυριακή, τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν την αποτυχία παροχής βοήθειας που απαιτείται απεγνωσμένα στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της Συρίας, ενώ προειδοποίησαν επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό θα αυξηθεί πολύ.

Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ γεμάτη προμήθειες στάλθηκε στη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας, ωστόσο, ο επικεφαλής αρωγής της υπηρεσίας Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια για εκατομμύρια που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφή.

«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ψάχνουν για διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει», είπε ο Γκρίφιθς στο Twitter.

Αξιολογώντας τη ζημιά που υπέστη η νότια Τουρκία το Σάββατο, ο Γκρίφιθς είπε ότι ο αριθμός είναι πιθανό να «διπλασιαστεί ή περισσότερο» τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News