Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Ξεπερνούν τους 23.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια

Κόσμος
Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Ξεπερνούν τους 23.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερντογάν δεν επέβαλε την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα - Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί 110 ώρες μετά τον σεισμό

Σβήνουν οι ελπίδες στα συντρίμμια στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία, την ώρα που «καίνε» τα ερωτήματα σχετικά με το πώς σύγχρονα κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από τον φονικότερο σεισμό στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες ξεπέρασε τους 23.700 στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν μια σειρά από δραματικές διασώσεις στην Τουρκία χθες, ανασύροντας αρκετούς ανθρώπους από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες παραμένουν πολικές.

Στο μεταξύ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για θαύματα στα ερείπια των κτιρίων στην Τουρκία, η οργή ξεχειλίζει στη θέα των ισοπεδωμένων πολυκατοικιών -πολλές εκ των οποίων νεόδμητες.

Πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί αυτή η φυσική καταστροφή, για την οποία η Τουρκία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε τέτοια ερείπωση στα κτίρια και τις υποδομές. Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC, τα κτίρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.

Ο Ερντογάν δεν επέβαλε την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα

Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 2018 περισσότερα από τα μισά από κτίρια της Τουρκίας είχαν κτιστεί κατά παράβαση των οικοδομικών κανονισμών.

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί 110 ώρες μετά τον σεισμό

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί το βράδυ της Παρασκευής από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ της Συρίας, 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, που συγκλόνισε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η διάσωση δύο εξ αυτών απαθανατίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Την ώρα που διασώστες από τη Συρία και τον Λίβανο έβγαζαν από τα χαλάσματα μια γυναίκα και το παιδί της, κάτοικοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News