Σεισμός στην Τουρκία: Χάρτης της NASA από δορυφόρους αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής (pics)

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Χάρτης της NASA από δορυφόρους αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον χάρτη της NASA αποτυπώνονται με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι δύο φονικοί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα στη νοτιοανατολική Τουρκία αποκαλύπτει χάρτης της NASA.

Αμέσως μετά την είδηση του φονικού σεισμού, επιστήμονες διαστημικών υπηρεσιών ανά την υφήλιο -της NASA συμπεριλαμβανομένης- άρχισαν να αναλύουν τα δορυφορικά δεδομένα.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906, που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο» δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Στον χάρτη της NASA με τις καταστροφές διακρίνονται τμήματα των πόλεων Τούρκογλου, Καχραμανμαράς και Νουρνταγί.

Τα σκούρα κόκκινα πίξελ αντιπροσωπεύουν περιοχές, στις οποίες έχουν υποστεί πιθανώς σοβαρές ζημιές κτίρια, σπίτια και υποδομές ή έχουν γίνει αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε πίξελ στη φωτογραφία έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων.

Ο δορυφόρος αυτός φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και «ακούει» τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες επισήμαναν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιά.

Τα δεδομένα ALOS-2 δόθηκαν από την Sentinel Asia και αναλύθηκαν από το Earth Observatory of Singapore - Remote Sensing Lab σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA και το Caltech.

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους , μήκους 70 χιλιομέτρων, των δεδομένων λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού 7,8 Ρίχτερ όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ », είπε ο Φίλντινγκ. «Σημειωτέον ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα χρόνο, επομένως η ακρίβεια του χάρτη των ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές βλάστησης, όπως στα βουνά, λόγω εποχιακών διακυμάνσεων», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News