Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Γιατί ήταν τόσο καταστροφικός - Οι τρομακτικές εικόνες με τα μάτια των ειδικών (vid)

Κρήτη
Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Γιατί ήταν τόσο καταστροφικός - Οι τρομακτικές εικόνες με τα μάτια των ειδικών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απουσία οπλισμού και δομικών υλικών τα οποία επιβάλλουν οι σύγχρονοι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι εμφανείς στις απόκοσμες εικόνες από τις περιοχές που έχουν σβήσει από τον χάρτη - Η απειλή της επόμενης μέρας - Τι έδειξε το παράδειγμα του σεισμού στο Αρκαλοχώρι

Μία ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή και εγκληματικά λάθη που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους διακρίνουν οι επιστήμονες και έμπειρα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου πίσω από τις τρομακτικές εικόνες που έρχονται από την Τουρκία.

Τεράστια κτίρια 10 και 12 ορόφων έχουν μετατραπεί σε σκόνη από την κατακόρυφη δόνηση, η οποία ξερίζωσε τα κτίρια συθέμελα, εξηγεί από την Τουρκία όπου βρίσκεται ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV. Απουσία οπλισμού και δομικών υλικών τα οποία επιβάλλουν οι σύγχρονοι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι εμφανείς στις απόκοσμες εικόνες από τις περιοχές που έχουν σβήσει από τον χάρτη. Η επιτάχυνση του σεισμικού κύματος έφτασε ακόμη και τα 2G όπως επισημαίνει ο καθηγητής Σπύρος Παυλίδης.

Τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε πολίτη στην Ελλάδα και τη σεισμόπληκτη Κρήτη είναι εύλογα, με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου να εξηγούν πώς οι αυστηρές προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να θεωρούν πως ένας ανάλογος μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί να προκαλέσει τις φρικτές επιπτώσεις που βιώνουν ο τουρκικός και συριακός λαός.

Το παράδειγμα του σεισμού στο Αρκαλοχώρι έδειξε πως οι δημόσιες υποδομές άντεξαν ενώ ακόμη και στα κτίρια με μεγάλες ζημιές οι πολίτες είχαν την προστασία που χρειάστηκε.

Η έκκληση αφορά στις σύγχρονες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, με μεγάλο ερώτημα ωστόσο το κομμάτι των αυθαιρέτων όπου το τεχνικό επιμελητήριο έχει ζητήσει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να κάνουν ελέγχους στατικότητας μέσα από διαδικασίες όπως η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Κόκκινη ζώνη ωστόσο αποτελούν περιοχές, όπως η παλιά πόλη του Ηρακλείου, πριν από 2 χρόνια ΤΕΕ και Δήμος πραγματοποίησαν ελέγχους σε περισσότερα από 700 κτίρια από τα οποία το 40% θεωρούνται επικίνδυνα ακόμη και χωρίς να μεσολαβήσει σεισμός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News