Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον 9.84: Επιτάχυνση πιέσεων σχεδόν 2G στο υπέδαφος, από τον σεισμό σε Συρία και Τουρκία

Ελλάδα
Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον 9.84: Επιτάχυνση πιέσεων σχεδόν 2G στο υπέδαφος, από τον σεισμό σε Συρία και Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πιο εντυπωσιακό είναι η επιτάχυνσή του, που άγγιξε τα 2G, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος της καταστροφής, ίδιως στις κατασκευές σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα δόμησης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον 98.4 για τους ισχυρούς και φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία

Ο Δρ. σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον 98.4 για τους ισχυρούς και φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία, μίλησε για ένα μεγάλο γεγονός σεισμολογικά, όχι σύνηθες, ούτε όμως και σπάνιο. Όπως είπε, το πιο εντυπωσιακό είναι η επιτάχυνσή του, που άγγιξε τα 2G, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος της καταστροφής ίδιως στις κατασκευές σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα δόμησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία διαθέτει αντισεισμικό κανονισμό σύγχρονο και ισχυρό, αλλά η διαφθορά στο κύκλωμα παραγωγής έργων από τα υλικά, ως τη συμμόρφωση με τους αντισεισμικούς κανονισμούς είναι το μείζον θέμα στη συγκεριμένη περιοχή των 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανθρωπιστικής βοήθειας εξίσου και στη Συρία, όπου οι υποδομές είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ακόμη το τι συμβαίνει στους δύο κλάδους του ρήγματος της Ανατολίας, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, τα όρια επηρεασμού γειτονικών περιοχών, ενώ μίλησε και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News