Σεισμός στην Τουρκία: Αυτές είναι οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες (vid)

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Αυτές είναι οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυροί σεισμοί και μετασεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, με τη διεθνή κοινότητα να σπεύδει να προσφέρει βοήθεια και ανακούφιση στους πληγέντες

Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μίλησε στο Live News o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη χθες στην σεισμόπληκτη Τουρκία ως επικεφαλής του ελληνικής αποστολής, μαζί με τους 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Ερωτώμενος για το πώς εκτιμά τη συνολική εικόνα απάντησε: «Είναι αρκετά μεγάλη η καταστροφή από την εικόνα που έχουμε. Η πόλη είναι περίπου 200.000 κατοίκων και οι καταρρεύσεις σποραδικές αλλά σε ένα τμήμα, στο 1/5 της πόλης, υπάρχει ολοκληρωτική κατάρρευση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο».

Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, «υπάρχουν πολλοί άλλοι εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες να διασωθούν και άλλοι άνθρωποι».

Οι χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις

Χαιρετίζοντας την «καλή σχέση» του Ιράν με τις δύο χώρες, είπε: «Εάν υπάρχει ανάγκη για την παρουσία ιδρυμάτων αρωγής και υγείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, θα εκπληρώσουμε την ηθική μας ευθύνη». Περιέγραψε την προσφορά βοήθειας ως «ηθική, ανθρώπινη και ισλαμική ευθύνη».

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη στήριξη και να παράσχει πρώτες βοήθειες.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας στη σεισμόπληκτη Συρία αφού «έλαβε αίτημα» μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς οι γειτονικές χώρες δεν έχουν επίσημες σχέσεις.

Το Ισραήλ «έλαβε ένα αίτημα από διπλωματική πηγή για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το ενέκρινα», είπε ο Νετανιάχου στους νομοθέτες από το κόμμα του Λικούντ, προσθέτοντας ότι θα σταλεί σύντομα.

Ωστόσο, ένας Σύρος αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους η Δαμασκός «γελοιοποίησε και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς» ότι ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ. «Πώς μπορεί η Συρία να ζητήσει βοήθεια από μια οντότητα που σκοτώνει… Σύρους εδώ και δεκαετίες;» είπε ο αξιωματούχος.

Η Ιαπωνία στέλνει ομάδα διάσωσης και βοήθειας και παρέχει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Μαλαισία έχει αναπτύξει 70 μέλη της Special Malaysia Disaster and Rescue Team (SMART) για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στις προσπάθειες διάσωσης, με την ομάδα να φτάνει νωρίς την Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Ζαμπρί Αμπντούλ Καντίρ είπε ότι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να λάβει πλήρη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση.

«Με λύπη λέω ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι χώρες που επλήγησαν από τον σεισμό θα χρειαστούν υποστήριξη από όλους» είπε το βράδυ της Δευτέρας.

Εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Τουρκία, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Twitter: «Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν υποστήριξη τώρα».

Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC)

«Το NRC αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου να παράσχει άμεση υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο σε ολόκληρη τη Συρία. Απαιτείται μια μαζική αύξηση και ο οργανισμός μας θα είναι μέρος της», δήλωσε ο Carsten Hansen, περιφερειακός διευθυντής Μέσης Ανατολής για το NRC.

Δεκάδες χώρες και οργανισμοί αρωγής έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τον σεισμό που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Ακολουθεί κατάλογος της διεθνούς κινητοποίησης και της προσφοράς βοήθειας στις δύο χώρες που δοκιμάζονται σκληρά τις τελευταίες ώρες.

Η Κίνα θα δώσει μια πρώτη δόση 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης της Τουρκίας μετά τον μεγάλο σεισμό αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα παράσχει επείγουσα βοήθεια 200.000 δολαρίων τόσο στην Τουρκία όσο και τη Συρία, πρόσθεσε.

Η Κίνα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και την ανησυχία της για τις απώλειες ζωών και περιουσίας, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Κίνας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Δέκα ομάδες έρευνας και διάσωσης από οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μονάδες προέρχονται από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η Ιταλία και η Ουγγαρία προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν ομάδες στην Τουρκία, έγραψε η Επιτροπή.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW) της Γερμανίας «μπορεί να δημιουργήσει καταυλισμούς για την παροχή καταφυγίου καθώς και μονάδες επεξεργασίας νερού», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. Η υπηρεσία THW ετοιμάζει επίσης γεννήτριες, σκηνές και κουβέρτες.

Το Βερολίνο θα αυξήσει επίσης τη βοήθειά του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Malteser International που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία κατά 1,1 εκατ. δολάρια, είπε.

Συλλυπητήρια και συμπαράσταση στην Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο Ερντογάν προσφέροντας «άμεση βοήθεια».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη και την άμεση αποστολή διασωστών και προμηθειών με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130, ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Παρά την εχθρότητα δεκαετιών και την πρόσφατη ένταση για το προσφυγικό και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακρά ιστορία αλληλοβοήθειας κατά τη διάρκεια σεισμών.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1622630851128225792

Η ινδική κυβέρνηση είπε ότι δύο ομάδες από την Εθνική της Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών, αποτελούμενη από 100 άτομα με ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα σκύλων και εξοπλισμό, ήταν έτοιμες να πετάξουν στην περιοχή της καταστροφής για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ετοιμάζονταν επίσης ιατρικές ομάδες, ενώ εστάλη και βοηθητικό υλικό σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani εξέφρασε «συλλυπητήρια και βαθιά συμπάθεια» στις χώρες που επλήγησαν από τον σεισμό και εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει τα θύματα.

Η Πολωνία θα στείλει ομάδα διάσωσης HUSAR, αποτελούμενη από 76 πυροσβέστες και οκτώ σκύλους διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης Mariusz Kamiński.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA ανέφερε ότι ο εμίρης εξέφρασε την υποστήριξη του Κατάρ στην «αδελφή» χώρα «για τον μετριασμό των σοβαρών ανθρωπιστικών επιπτώσεων που άφησε ο σεισμός».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να στείλει ρωσικές ομάδες και στις δύο χώρες σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τις επόμενες ώρες, διασώστες από το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης θα απογειωθούν για τη Συρία», ανέφερε το Κρεμλίνο. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι 300 στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία βοηθούν στην προσπάθεια διάσωσης.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη αυτή την προσφορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια τέτοια άμεση και ειλικρινή αντίδραση και είπε ότι έδινε οδηγίες στις αρμόδιες αρχές της χώρας να δεχθούν τη βοήθεια Ρώσων διασωστών».

https://twitter.com/DanutaWioletta/status/1622560189969727489

Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ δήλωσε ότι θα στείλει διασώστες και ιατρικά είδη έκτακτης ανάγκης.

«Ο Γιουν διέταξε τις σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες … να λάβουν πρόσθετα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί η Τουρκία», ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Ισπανικές ομάδες αστικής διάσωσης ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Τουρκία, δήλωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών και αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και άλλα τμήματα συντονίζονται για να στείλουν τα πληρώματα αμέσως στην Τουρκία.

Η Ταϊβάν δεσμεύτηκε να δωρίσει 200.000 δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης του σεισμού. Ομάδα διάσωσης 40 ατόμων αναμένεται να φθάσει στη Τουρκια από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να στείλει υποστήριξη. «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Ερντογάν, τον τουρκικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία.Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλα τα θύματα. Θα σταθούμε δίπλα στον τουρκικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Έτοιμοι να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της καταστροφής» έγραψε στο Twitter.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός των Εμιράτων Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ «διέταξε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επλήγησαν στη Συρία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM. Τα ΗΑΕ έστειλαν ένα πρώτο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο των Αδάνων στη νότια Τουρκία «μεταφέροντας ομάδες έρευνας και διάσωσης, πληρώματα και ιατρικό εξοπλισμό», ανέφερε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα νοσοκομείο πεδίου στην Τουρκία και θα στείλουν επίσης ομάδες έρευνας και διάσωσης στη Συρία, μαζί με επείγουσες προμήθειες και επείγουσα βοήθεια, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ηνωμένα Έθνη

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι εξέφρασε «αλληλεγγύη» στους πληγέντες και στις δύο χώρες, λέγοντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ είναι «έτοιμη να βοηθήσει στην παροχή επείγουσας ανακούφισης στους επιζώντες μέσω των ομάδων μας στο πεδίο όπου είναι δυνατόν».

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο έδαφος στην Τουρκία και τη Συρία για να αξιολογήσει την ανάγκη και να παράσχει βοήθεια, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες. «Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου η πρόσβαση αποτελεί πρόκληση».

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Η Βρετανία θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους έρευνας και εξοπλισμό διάσωσης που θα φτάσουν στην Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε περαιτέρω υποστήριξη όπως απαιτείται», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε δήλωση.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, εξουσιοδοτώντας μια άμεση απάντηση της Ουάσιγκτον στον καταστροφικό σεισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης 79 ατόμων για να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές.

«Οι ομάδες μας αναπτύσσονται γρήγορα για να αρχίσουν να υποστηρίζουν τις τουρκικές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όσων τραυματίστηκαν και εκτοπίστηκαν από τον σεισμό», είπε ο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί ομάδες επειγόντων περιστατικών για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους.

Πηγή: Al Jazeera

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News