ΛΔ. Κονγκό: Ένας κυανόκρανος σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο όπου επέβαινε έγινε στόχος πυρών

Κόσμος
ΛΔ. Κονγκό: Ένας κυανόκρανος σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο όπου επέβαινε έγινε στόχος πυρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eίναι άγνωστο προς το παρόν από πού προήλθαν τα πυρά

Ένας Νοτιοαφρικανός κυανόκρανος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το ελικόπτερο δέχτηκε επίθεση γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, ενώ πετούσε προς την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου. Κατάφερε πάντως να φτάσει μέχρι εκεί και να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με τον Αμαντού Μπα, ένας από τους εκπροσώπους της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ του Κονγκό (Monusco), είναι άγνωστο προς το παρόν από πού προήλθαν τα πυρά.

Στην επαρχία του Βόρειου Κίβου διεξάγονται συχνά συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών της M23, ενόπλων οργανώσεων και δυνάμεων του εθνικού στρατού.

Στις 29 Μαρτίου 2022 οκτώ κυανόκρανοί (έξι Πακιστανοί, ένας Ρώσος και ένας Σέρβος) σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το ελικόπτερό τους σε μια εμπόλεμη ζώνη στη ΛΔ του Κονγκό. Από τον Νοέμβριο του 2021 οι αντάρτες ης Μ23 έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια της Γκόμα. Η ΛΔ του Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι τους στηρίζει, κάτι που διαψεύδει η χώρα αυτή, μολονότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και δυτικών χωρών το επιβεβαιώνουν.

Χθες πολλοί ηγέτες χωρών της ανατολικής Αφρικής, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της ΛΔ του Κονγκό και της Ρουάντας, συναντήθηκαν στο Μπουρούντι και έκαναν έκκληση για «άμεση εκεχειρία» και αποχώρηση όλων των ενόπλων οργανώσεων «συμπεριλαμβανομένων και των ξένων» από την ανατολική ΛΔ του Κονγκό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News