Ιταλός μαφιόζος με ελληνικό... επίθετο εργαζόταν ως σεφ στη Γαλλία

Κόσμος
Ιταλός μαφιόζος με ελληνικό... επίθετο εργαζόταν ως σεφ στη Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νονός της ιταλικής μαφίας που παρέμενε ασύλληπτος από το 2006 συνελήφθη στη Γαλλία, όπου κρυβόταν σε κοινή θέα ως… σεφ σε πιτσαρία.

ΙΟ 63χρονος Eντγκάρντο Γκρέκο εντοπίστηκε έπειτα από 16 χρόνια έχοντας καμουφλαριστεί ως… σπεσιαλίστας της πίτσας.

Ο Ιταλός μαφιόζος ήταν καταζητούμενος για τις δολοφονίες δύο αδελφών και την απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη άνδρα το 1991.

Η σύλληψή του στο Saint-Étienne αποτελεί το δεύτερο “χτύπημα” για την μαφία από τις ιταλικές αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν φυγάς για 30 χρόνια, όταν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του σε κλινική στη Σικελία.

Και οι δύο άνδρες καταζητούνταν για εκτελέσεις τη δεκαετία του 1990. Ενώ ο Mεσίνα Ντενάρο ήταν το «αφεντικό των νονών» για τη διαβόητη Κόζα Νόστρα της Σικελίας, ο Γκρέκο ήταν μέλος της «Nτραγκέτα» στην περιοχή της Καλαβρίας, στο βαθύ νότο της Ιταλίας.

Η Ντραγκέτα είναι τώρα η πιο ισχυρή μαφία στην Ιταλία και τα πλοκάμια της απλώνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Η διπλή δολοφονία στην Cosenza

Ο Γκρέκο καταζητούνταν για τη δολοφονία δύο αδερφών κατά τη διάρκεια ενός «πολέμου της μαφίας» μεταξύ δύο συμμοριών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Στέφανο και ο Τζουζέπε Μπαρτολομέο ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου σε ένα ιχθυοπωλείο στη μικρή πόλη Cosenza τον Ιανουάριο του 1991. Οι σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι είχαν διαλυθεί σε οξύ. Ο Γκρέκο κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου άνδρα αργότερα εκείνο το έτος στην ίδια πόλη.

Όταν ένας πρωτόδικος δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 2006, ο Γκρέκο τράπηκε σε φυγή. Εναντίον του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στη γαλλική πόλη Saint-Étienne, νοτιοδυτικά της Λυών, αναλαμβάνοντας τελικά τη δουλειά του «pizzaiolo» σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Κυκλοφορούσε ως Πάολο Ντιμίτριο

Ο Γκρέκο πήρε μια νέα ταυτότητα, αποκαλώντας τον εαυτό του Πάολο Ντιμίτριο.

Τον Ιούλιο του 2021 ήταν τόσο σίγουρος για το νέο του ψευδώνυμο που εμφανίστηκε σε μια τοπική εφημερίδα, διαφημίζοντας τις «τοπικές και σπιτικές συνταγές» του εστιατορίου του, όπως ραβιόλια, ριζότο και ταλιατέλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News