Υποχώρησαν και άλλο τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Κόσμος
Υποχώρησαν και άλλο τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο ήρθε μάλιστα την ώρα που η αγορά εκτιμούσε ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν σε 200.000.

Νέα απροσδόκητη παρουσίασαν οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας της χώρας να συνεχίζει να δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρά τη διαρκή αύξηση του κόστους δανεισμού από την Fed.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργία που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 183.000 μειωμένες κατά 3.000 από τις 186.000 που είχαν προηγηθεί.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο ήρθε μάλιστα την ώρα που η αγορά εκτιμούσε ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν σε 200.000.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα μετά την αρχική εβδομάδα λήψης, μία ένδειξη προσλήψεων, υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 11.000 στους 1,655 εκατ.

Γενικότερα, πέρα από την τεχνολογία και άλλους ευαίσθητους σε θέματα επιτοκίων κλάδους, όπως η στέγαση και τα χρηματοοικονομικά, οι εργοδότες δείχνουν απρόθυμοι να απολύσουν εργαζομένους καθώς δυσκολεύτηκαν να βρουν εργατικό δυναμικό κατά την πανδημίας ενώ παράλληλα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν εντός του έτους.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κάτω από τα 200.000, στα 197.000.

Ενισχύθηκε η παραγωγικότητα στο τέταρτο τρίμηνο

Όπως έγινε γνωστό από άλλη έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μετριαστεί ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας.

Ειδικότερα, παραγωγικότητα εκτός γεωργικού τομέα, η οποία μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% το περασμένο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση της παραγωγικότητας με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό στο 2,4%.

Επιπλέον, αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο σε ρυθμό 1,4% αντί του αρχικού 0,8% που είχε αναφερθεί.

Σε επίπεδο έτους ωστόσο, η παραγωγικότητα ήταν μειωμένη 1,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα και επιβράδυνε στο 1,3% για το σύνολο του 2022.

Όπως σημειώνει πάντως το Reuters, οι μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία έχουν καταστήσει σημαντικά πιο δύσκολη την ερμηνεία των ενδείξεων που δίνουν οι μετρήσεις.

Τέλος, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με ρυθμό 1,1% μετά την άνοδο κατά 2% στο τρίτο.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ήταν αυξημένο κατά 4,5% από πέρυσι, ενώ για το σύνολο του 2022 βρέθηκε στο +5,7% το 2022, ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο για το στόχο πληθωρισμού της Federal Reserve στο 2%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News