Ένας πράσινος κομήτης πλησιάζει τη Γη μετά από 50.000 χρόνια - Δεν θα το ξανά δούμε ποτέ (βίντεο)

Κόσμος
Ένας πράσινος κομήτης πλησιάζει τη Γη μετά από 50.000 χρόνια - Δεν θα το ξανά δούμε ποτέ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι τόσο σπάνιος που τα μαλλιαρά μαμούθ και οι τίγρεις με τα δόντια της σπάθη περιφέρονταν ακόμη στη Γη όταν πέρασε για τελευταία φορά από τον πλανήτη μας

Ο πράσινος κομήτης (C/2022 E3 (ZTF)) δεν ήταν τόσο κοντά στη Γη για 50.000 χρόνια από την τελευταία εποχή των παγετώνων και πριν από την εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Αναμένεται να φτάσει στην κοντινότερη απόσταση του (περίγειο) πλανήτη μας, σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

Εάν θέλετε να δείτε τον κομήτη, κοιτάξτε προς τα βόρεια αμέσως μετά τη δύση του ηλίου και αναζητήστε μια αχνή πρασινωπή λάμψη. Ο κομήτης είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι, για αυτό και είναι καλύτερα να τον παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο ή κιάλια. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για παρατήρηση, μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στον ιστότοπο ή στο κανάλι του Virtual Telescope Project στο YouTube. Η μετάδοση θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Σε μια σχετικά κοντινή απόσταση 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (26 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη, θα προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους κατοίκους του πλανήτη μας να παρακολουθήσουν έναν κομήτη.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) είναι τόσο σπάνιος που τα μαλλιαρά μαμούθ και οι τίγρεις με τα δόντια της σπάθη περιφέρονταν ακόμη στη Γη όταν πέρασε για τελευταία φορά από τον πλανήτη μας πριν από 50.000 χρόνια.

Στο περίγειό του το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο πράσινος κομήτης θα έχει τιμή φωτεινότητας μεγέθους +4,7, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατόν να τον δούμε με γυμνό μάτι, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το HellasJoyrnal.com.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου ο κομήτης ZTF θα φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο του στη Γη, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι για τις επόμενες ημέρες, σε περίπτωση που δεν έχετε την ευκαιρία να τον δείτε απόψε.

Για μερικές εβδομάδες θα είναι επίσης δυνατό να τον δείτε χρησιμοποιώντας κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Όποιος βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο έχει την ευκαιρία να δει τον κομήτη απόψε, αν και η σημαντική νεφοκάλυψη θα μπορούσε να εμποδίσει την παρατήρηση.

Στο κοντινότερο σημείο του στη Γη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Αγγλίας), ο κομήτης θα είναι ορατός κοντά στον αστερισμό Camelopardalis.

Ο ευκολότερος τρόπος για να τον βρείτε στον νυχτερινό ουρανό είναι είτε χρησιμοποιώντας έναν αστρικό χάρτη, είτε κατεβάζοντας μια αστρονομική εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό σας τηλέφωνο για να σας δείξει τη σωστή κατεύθυνση.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News