Οι «μπλε» άνθρωποι του Κεντάκι: Η παράξενη ιστορία μιας οικογένειας με μπλε δέρμα - Πώς έγιναν ροζ (vid)

Κόσμος
Οι «μπλε» άνθρωποι του Κεντάκι: Η παράξενη ιστορία μιας οικογένειας με μπλε δέρμα - Πώς έγιναν ροζ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν οι γαλαζοαίματοι με τη μεταφορική έννοια, δηλαδή όσοι ανήκουν σε βασιλικές οικογένειες, αλλά και οι «μπλε» άνθρωποι του Κεντάκι

Πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να κάνουν τον συνειρμό με τα Στρουμφάκια ή τους ήρωες των ταινιών Avatar, ωστόσο μια αγροτική οικογένεια στο Κεντάκι είχε πραγματικά γαλάζιο δέρμα λόγω μιας σπάνιας πάθησης που προκλήθηκε από γενεές ενδογαμίας.

Η ιστορία τους περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα άρθρο του 1982 από την Κάθι Τροστ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με τίτλο «The Blue People of Troublesome Creek», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science 82.

Η ιστορία αυτών των «Avatars» από τα Απαλάχια κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή της κοινής γνώμης το 1975, όταν ο Μπέντζαμιν «Μπέντζι» Στέισι γεννήθηκε με σκούρο μπλε δέρμα, ανέφερε το ABC News. Οι γιατροί θορυβήθηκαν τόσο πολύ από την ιδιόμορφη χρωστική ουσία του μωρού που τον μετέφεραν στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, που βρίσκεται 186 χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρά του, το Χάζαρντ, στην πολιτεία Μπλούγκρας.

Παρά τις εξετάσεις που του έκαναν επί δύο ημέρες, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί το μωρό είχε μπλε δέρμα. Τότε ήταν που η γιαγιά του Μπέντζι παρενέβη, ρωτώντας εάν είχαν ακούσει ποτέ για τους «μπλε Φουγκάτ του Τραμπλσάμ Κρικ».

Πώς ξεκίνησε η ιστορία με τους «μπλε» ανθρώπους του Κεντάκι

Όπως αποδείχτηκε, ήταν απόγονοι μιας οικογένειας του Κεντάκι που χρονολογείται από το 1820, όταν ο Γάλλος ορφανός Μάρτιν Φουγκάτ μετακόμισε στο ανατολικό Κεντάκι και γνώρισε την Ελίζαμπεθ Σμαρτ. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συγγένεια, και οι δύο έφεραν το γονίδιο για τη μεθαιμοσφαιριναιμία, μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση που εμφανίζεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μη φυσιολογικά επίπεδα μεθαιμοσφαιρίνης -μια μορφή αιμοσφαιρίνης που δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Λόγω αυτής της έλλειψης οξυγόνου, οι πάσχοντες έχουν συχνά μπλε δέρμα με μωβ χείλη και αίμα στο χρώμα της σοκολάτας.

Ο Μάρτιν Φουγκάτ και η Ελίζαμπεθ Σμαρτ

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ τελικά γέννησε επτά παιδιά, τέσσερα από τα οποία είχαν μπλε δέρμα. Καθώς το γονίδιο της μεθαιμοσφαιριναιμίας είναι υπολειπόμενο, δεν θα επηρέαζε τις μελλοντικές γενιές, εκτός εάν τα μέλη της οικογένειας Φουγκάτ, άρχισαν να παντρεύονται μεταξύ τους.

Οι ειδικοί λένε ότι κατέφυγαν στην αιμομιξία λόγω της ακραίας απομόνωσης: Το ανατολικό Κεντάκι δεν είχε δρόμους και οι σιδηρόδρομοι δεν είχαν φτάσει μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το AllThatsInteresting.com.

«Όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη χώρα τότε, δεν υπήρχαν δρόμοι» δήλωσε ο Ντένις Στέισι, απόγονος των Φουγκάτ στο Science 82 για αυτή τη στασιμότητα των γονιδίων. «Ήταν δύσκολο να φύγεις από εκεί, οπότε παντρεύονταν μεταξύ τους».

Ο γιος της Ελίζαμπεθ και του Μάρτιν, ο Ζαχαρίας παντρεύτηκε τη θεία του και οι Φουγκάτ αναπαράχθηκαν με άλλα ξαδέρφια, καθώς και με απογόνους από άλλες οικογένειες, όπως οι Κομπε, Σμιθ, Ρίτσι και Στέισι.

Μια φωτογραφία που κυκλοφορεί και χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα, δείχνει τους Φουγκάτ με το μπλε δέρμα τους σαν να θυμίζουν τους ήρωες του Avatar.

Σύμφωνα με το Science 82, η πιο «μπλε» της παρέας ήταν η Λούνα Στέισι, το παιδί του Λέβι Φουγκάτ και της πρώτης ξαδέρφης του, Χάνα Ρίτσι. Η νοσοκόμα Κάρι Λι Κίλμπουρν περιέγραψε την Λούνα ως «γαλαζωπή σε όλο της το σώμα» με χείλη «σκούρα σαν μελανιά».

Πώς λύθηκε το πρόβλημα

Παρά την παράξενη εμφάνισή τους, πάντως, οι κάτοικοι του Τραμπλσάμ Κρικ δεν ενοχλούνταν από τους «μπλε» συγχωριανούς τους. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του 1960, η οικογένεια είχε αρχίσει να ενοχλείται με την indigo εμφάνισή τους. Δύο μέλη των Φουγκάτ απευθύνθηκαν τότε στον Μάντισον Καβέιν, αιματολόγο στην ιατρική κλινική του Πανεπιστημίου του Κεντάκι εκείνη την εποχή, για να προσπαθήσουν να διορθώσουν την κατάστασή τους.

Ο γιατρός, αφού διέγνωσε την μεθαιμοσφαιριναιμία τους, μπόρεσε να θεραπεύσει την πάθησή τους χρησιμοποιώντας – απίστευτο! - περισσότερο μπλε. Ο γιατρός τους χορήγησε συγκεκριμένα μπλε χρωστική ουσία μεθυλενίου, η οποία βοηθά τον οργανισμό να μετατρέψει την μεθαιμοσφαιρίνη σε αιμοσφαιρίνη. Μέσα σε λίγα λεπτά από την λήψη της, το χρώμα του δέρματος έγινε ροζ, απαλλάσσοντας αποτελεσματικά τη φυλή από το μπλε του κοβαλτίου.

O τελευταίος απόγονος των «Μπλε» ανθρώπων

Πάντως, ο Μπέντζι Στέισι, ο τελευταίος γνωστός εν ζωή απόγονος των Φουγκάτ, ο οποίος φέρεται να κατοικεί στην Αλάσκα, έχασε το μπλε χρώμα του μέχρι την ηλικία των 7 ετών, γεγονός που υποδηλώνει πως είχε λάβει αυτά τα «μπλε» γονίδια από έναν μόνο γονέα. Ωστόσο, τα χείλη και τα δάχτυλά του φέρονται να εξακολουθούν να γίνονται μπλε όταν κρυώνει ή θυμώνει.  

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News