Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 27 νεκροί και τρεις αγνοούμενοι στις καταιγίδες του Ιανουαρίου

Κόσμος
Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 27 νεκροί και τρεις αγνοούμενοι στις καταιγίδες του Ιανουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρες και κατολισθήσεις εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους κι ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις νότιες και στις κεντρικές Φιλιππίνες το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών που έπληξαν τον Ιανουάριο τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή 15 Ιανουαρίου, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο νησιωτικό κράτος που χαρακτηρίζεται ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους κι ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις νότιες και στις κεντρικές Φιλιππίνες το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Από την 3η Ιανουαρίου ως χθες, αλλεπάλληλες καταιγίδες είχαν αποτέλεσμα να χαθούν άλλες 27 ζωές, ενώ πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες, συνόψισε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.

Άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις αγνοούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων (PAGASA) εξέδωσε εξάλλου έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων στη χερσόνησο Μπίκολ και στην επαρχία Κέζον, στο νότιο άκρο του κυριότερου νησιού της χώρας, του Λουζόν.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, πλημμύρες και κατολισθήσεις (...) είναι πιθανό να πλήξουν περιοχές πολύ ευπαθείς» στις καταστροφές, τόνισε η PAGASA σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο της.

Πάνω από 83.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία· πάνω από 1.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας των πλημμυρών και των βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου οι οποίες χαρακτηρίζονται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα σφοδρότερες, στο μέτρο που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News