«Μάχη για το νερό», στην Ισπανία - Στους δρόμους οι αγρότες για το σχέδιο της κυβέρνησης

Κόσμος
«Μάχη για το νερό», στην Ισπανία - Στους δρόμους οι αγρότες για το σχέδιο της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης αντιδρώντας το διαχειριστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Στους δρόμους της Μαδρίτης για τη διαχείριση του νερού, κατέβηκαν οι Ισπανοί αγρότες, που αυτόν τον καιρό, βρίσκονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενάντια στο διαχειριστικό της σχέδιο. Είναι γνωστό ότι η Ισπανία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας.

Γι’ αυτό άλλωστε είδαμε φέτος και τις τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιόλαδου και γενικότερα του Ελληνικού προϊόντος να αυξάνονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η αδυναμία της Ισπανίας να καλύψει τις ανάγκες του διεθνούς εμπορίου, οδήγησε στην αύξηση των τιμών που προσφέρουν οι Ιταλοί για να προμηθευτούν τις ποσότητες και τις ποιότητες που χρειάζονται!

Όπως, λοιπόν, μετέδωσε το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, αγρότες, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών στρατοπέδων, συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών από την Αλμερία, το Αλικάντε και τη Μούρθια (νοτιοανατολικά) διαμαρτυρήθηκαν  στη Μαδρίτη ενάντια στο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης να αναδιανείμει τους ήδη περιορισμένους υδάτινους πόρους που διαθέτουν οι περιοχές αυτές.

Μπροστά από το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, στο κέντρο της Μαδρίτης, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την «οικολογική ροή» του ποταμού Τάγου, η οποία θα οδηγήσει, όπως είπαν, σε μείωση της μεταφοράς νερού στον ποταμό Σεγκούρα. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η μείωση του διαθέσιμου όγκου νερού θα σήμαινε «απώλεια 27.314 εκταρίων αρδεύσιμης έκτασης, εξαφάνιση περισσότερων από 15.000 θέσεων εργασίας και μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που εκτιμάται σε 5.692 εκατ. ευρώ».

Η απόφαση της κυβέρνησης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των περιοχών αυτών, που βασίζεται κυρίως στη γεωργία και τις υπηρεσίες HORECA, προειδοποίησαν οι διαδηλωτές.

Ο Λούκας Χιμένεθ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Αρδευτών του Υδραγωγείου Τάγου-Σεγκούρα (Scrats), διοργανωτής της διαμαρτυρίας, επέκρινε έντονα την κίνηση της κυβέρνησης.

«Απαιτούμε, ως κοινωνία των πολιτών και ως αγρότες, από την υπουργό να σταματήσει τις αδικαιολόγητες και πολιτικές επιθέσεις της στις (τοπικές υδατικές) υποδομές (μεταξύ άλλων, τα υδραγωγεία)», αποτελούν «έναν θεμελιώδη υδάτινο πόρο για την οικονομική δραστηριότητα της γεωργίας», δήλωσε.

Η Ισπανία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή, με απτή μείωση της διαθεσιμότητας νερού μεταξύ των άλλων αρνητικών επιπτώσεων, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες.

Ο καθορισμός μιας «οικολογικής ροής» για τα ευρωπαϊκά ποτάμια αποτελεί κεντρικό σημείο που εδράζεται στην οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ), ένα έγγραφο αναφοράς της ΕΚ, από το οποίο πηγάζουν όλες οι νομοθεσίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο εν λόγω κανονισμός της ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της «οικολογικής ροής» και την τοποθετεί πριν από κάθε άλλο μέτρο προστασίας, τονίζοντας ότι «σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την προστασία των εσωτερικών επιφανειακών υδάτων, των μεταβατικών υδάτων, των παράκτιων υδάτων και των υπόγειων υδάτων, προκειμένου να αποτραπεί η υποβάθμιση και να προστατευθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων». (Τα στοιχεία του ρεπορτάζ προέρχονται από το Euroactiv).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News