Κόσμος

ΗΠΑ: Έρευνα για το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Οι αρχές ερευνούν το τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δεν είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος, λέει ο Μπάιντεν - Αποκαθίστανται σταδιακά οι αναχωρήσεις πτήσεων  

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για έρευνα στο τεχνικό πρόβλημα σε σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν σήμερα στο έδαφος αεροσκάφη σε όλη τη χώρα και δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος.

Οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αμερικανικά αεροδρόμια άρχισαν σταδιακά να αποκαθίστανται αφού η FAA προσπάθησε να αντιμετωπίσει το τεχνικό πρόβλημα σε σύστημά της που επηρέασε χιλιάδες αεροσκάφη. Η FAA είχε νωρίτερα δώσει εντολή στις αεροπορικές εταιρίες να αναστείλουν τις αναχωρήσεις όλων των πτήσεων εσωτερικού μετά το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα ενημέρωσης πιλότων Notice to Air Missions. Στα αεροσκάφη που ήταν ήδη στον αέρα επετράπη να συνεχίσουν την πορεία τους. Η FAA είχε ανακοινώσει ότι προσπαθούσε να αποκαταστήσει το σύστημα που ειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές σε εγκαταστάσεις και διαδικασίες αεροδρομίων, που σταμάτησε να επεξεργάζεται επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και ότι μέσα σε μια-δυο ώρες θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι προκάλεσε το πρόβλημα.

«Θα απαντήσουμε τότε», δήλωσε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε».

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τα αεροσκάφη μπορούν και πάλι να προσγειωθούν με ασφάλεια αλλά όχι να απογειωθούν αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία αυτού».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε νωρίτερα σε ανάρτηση στο Twitter ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση.

Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων

Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σημειώθηκαν σήμερα σε πτήσεις στις ΗΠΑ ενώ οι αρχές των αεροδρομίων ειδοποιούν τους επιβάτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρίες για να ενημερώνονται ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) προσπαθεί να αποκαταστήσει τεχνικό πρόβλημα στο σύστημά της.

Η FAA ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει το σύστημα που ειδοποιεί τους πιλότους για κινδύνους και αλλαγές σε εγκαταστάσεις και διαδικασίες αεροδρομίων, που σταμάτησε να επεξεργάζεται επικαιροποιημένες πληροφορίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρίες να σταματήσουν όλες τις αναχωρήσεις πτήσεων εσωτερικού έως τις 16.00 ώρα Ελλάδας. Στα αεροσκάφη που βρίσκονταν ήδη στον αέρα επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Συνολικά 1.230 πτήσεις καθυστέρησαν εντός των ΗΠΑ ή ενώ εκτελούσαν δρομολόγια προς ή από τη χώρα, έως σήμερα στις 14.19 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Παράλληλα ακυρώθηκαν άλλες 103 πτήσεις εσωτερικού ή δρομολόγια αεροσκαφών προς ή από τις ΗΠΑ.

«Η FAA συνεχίζει να προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως το σύστημα Notice to Air Missions (NOTAM) ύστερα από τεχνικό πρόβλημα. Ενώ κάποιες λειτουργίες αρχίζουν να αποκαθίστανται, οι λειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Εναέριου Χώρου παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανάρτηση στο Twitter.

Οι United Airlines ανακοίνωσαν ότι καθυστέρησαν προσωρινά όλες τις πτήσεις εσωτερικού και ότι θα εκδώσουν νεότερη ανακοίνωση όταν θα έχουν ενημέρωση από την FAA. Η γερμανική Lufthansa και η Air France ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν να εκτελούν πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ, ενώ η γαλλική αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια