Το 2023 θα είναι από τα θερμότερα έτη λένε οι επιστήμονες

Κόσμος
Το 2023 θα είναι από τα θερμότερα έτη λένε οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία

Το 2023 θα είναι πιο ζεστό από το 2022, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία. Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η Γαλλία. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επίσης συνεχίζουν να αυξάνονται. Εξάλλου, από το 2003 έχουν καταγραφεί τα δέκα πιο θερμά έτη, υπογραμμίζει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Ως αποτέλεσμα, το Met Office προβλέπει ότι το 2023 θα είναι ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Πρόβλεψη που προς το παρόν επιβεβαιώνεται. Χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ του Ιανουαρίου, λένε οι μετεωρολόγοι. Τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου ποτέ. Οι κλιματολόγοι κάνουν λόγο για ένα «ακραίο γεγονός» που δεν μοιάζει με τίποτα στην ευρωπαϊκή ιστορία. Χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία και η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στο Korbielów της Πολωνίας, τα θερμόμετρα κατέγραψαν 19 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που παρατηρείται πιο συχνά τον Μάιο και είναι 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον ετήσιο μέσο όρο που είναι στον 1 βαθμό για τον Ιανουάριο.

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σχεδόν στους 25 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοδυτικά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ τα κανονικά πολυσύχναστα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα ερήμωσαν λόγω έλλειψης χιονιού.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε ότι μια τέτοια ήπια αλλαγή του έτους δεν είχε παρατηρηθεί στη χώρα από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1881.

Αρκετά υψηλές ήταν και οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 1,2 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,08 έως 1,32 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από ό,τι άλλες.

«Φέτος αντιμετωπίσαμε αρκετές δραματικές καιρικές καταστροφές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και υπονόμευσαν την υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, της ενέργειας και του νερού και τις υποδομές», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πετέρι Τάαλας.

Το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε. Είχαμε μεγάλες οικονομικές απώλειες και πολλά θύματα. Ρεκόρ καύσωνα σημειώθηκε στην Κίνα, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Το Κέρας της Αφρικής απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή λόγω ξηρασίας, τόνισε ο Τάαλας, σύμφωνα με την ert.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News