Γλυπτά του Παρθενώνα: Να αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο, γράφει η Telegraph

Ελλάδα
Γλυπτά του Παρθενώνα: Να αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο, γράφει η Telegraph

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρει, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμάται ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας εκ νέου το ενδεχόμενο «δανεισμού» τους.

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πρόκειται για θέμα «εθνικής σημασίας». Όπως αναφέρει, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμάται ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Τα σχέδια που έχουν αναφερθεί, που έχουν συνταχθεί από τον πρόεδρο του Μουσείου, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, αφορούν «δάνειο» στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, αλλά λίγοι αναμένουν, όταν φύγουν, να επιστρέψουν ποτέ στο Λονδίνο, γράφει η εφημερίδα. Όπως σχολιάζει η Telegraph, με έναν πιθανό δανεισμό ξεπερνιέται η νομική απαγόρευση υπό την οποία τελεί το Βρετανικό Μουσείο να εκχωρεί αντικείμενα της συλλογής του. 

Ωστόσο, η άποψη της Telegraph είναι πως εύλογα πολλοί Βρετανοί θεωρούν πως οι εθνικές συλλογές έχουν καθήκον να διατηρούνται ακέραιες στην αιωνιότητα και πως η επιστροφή των Γλυπτών θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. «Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί απλά να αφεθεί στον κ. Όσμπορν και στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου να το αποφασίσουν. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας: η μοίρα των Γλυπτών θα πρέπει να καθοριστεί από το κοινοβούλιο», καταλήγει το άρθρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News