“Δολοφονικοί καύσωνες” στην Ευρώπη: Ο πλανήτης “ψήνεται” όλο και πιο έντονα - Πώς χάνονται οι πνεύμονες της γης

Ελλάδα
“Δολοφονικοί καύσωνες” στην Ευρώπη: Ο πλανήτης “ψήνεται” όλο και πιο έντονα - Πώς χάνονται οι πνεύμονες της γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 20.000 οι νεκροί το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων - Η κλιματική κρίση προ των πυλών

Αν επιχειρούσε κανείς να καταγράψει τα βασικότερα συμπεράσματα των μελετών για το κλίμα και το περιβάλλον που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2022, θα διαπίστωνε ότι είχε βρει το απαραίτητο υλικό για να τροφοδοτήσει για μήνες τους εφιάλτες του, και μάλιστα ορισμένους από τους χειρότερους.

Μελέτες που βασίστηκαν σε επιστημονικά στατιστικά στοιχεία σε προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων στη βάση των υφιστάμενων στοιχείων ήρθαν προς επίρρωση όχι μόνο των προειδοποιήσεων των ειδικών, αλλά και της ίδιας της φύσης, η οποία έδειξε κατάματα την αλήθεια στον άνθρωπο, υπενθυμίζοντάς του ότι, αν συνεχίσει στον ρυθμό που έχει επιλέξει ο δρόμος της καταστροφής, είναι απλά μονόδρομος. Το είπε εύστοχα ο ΟΗΕ συγκρίνοντας την εικόνα με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, με την επισήμανση ωστόσο ότι αυτοί δεν είχαν επιλογή, διαπιστώνοντας στην πορεία ότι είναι πολύ εύκολα τα λόγια και πολύ δύσκολες οι πράξεις. Πόσω μάλλον όταν το τίμημα μετριέται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, η φύση έδειξε το άγριο πρόσωπό της σε πολλές περιπτώσεις. Τόσο σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Αυστραλία, η Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με καύσωνες ρεκόρ, υψηλές θερμοκρασίες εκτός εποχής, όπως το φθινόπωρο, όσο και πλημμύρες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εκείνες στο Πακιστάν, απίστευτα καταστροφικές.

Την άνοιξη του 2022 οι λίμνες και τα ποτάμια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο της γης άρχισαν να στερεύουν, σκηνικό που εντάθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ήρθε η σειρά των κυμάτων καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, τους 42 στη νοτιοδυτική Γαλλία και το ρεκόρ των 44 βαθμών Κελσίου σε Σεβίλλη και Κόρδοβα στην Ισπανία. Σε ένα έτος-φωτιά η στάθμη της θάλασσας χτύπησε συναγερμό, όπως και η θερμοκρασία της Μεσογείου, με επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution να δίνουν το στίγμα του επερχόμενου “Αρμαγεδδώνα”, διαπιστώνοντας ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» να σημειωθούν αν δεν υπήρχε κλιματική κρίση. Μόνο φέτος κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ευρώπη περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, αποκαλύπτοντας μια εικόνα που κινδυνεύει να μετατραπεί από κάτι ασύνηθες σε κάτι σύνηθες. Πόσω μάλλον όταν στη σχετική ανάλυση δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι από την COVID-19.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια προειδοποιήσει ότι οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι όσο περνούν τα χρόνια αν δε ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Παρισιού, μπορεί να δει μέσα από την “κρυστάλλινη σφαίρα” το μέλλον που περιμένει την ανθρωπότητα. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση μιας από τις ερευνήτριες της ομάδας που συνέταξε την εν λόγω μελέτη, τη δρ. Γιούνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ: «Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς προηγούμενους καύσωνες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρούμενοι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανοί ή πιο έντονοι εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Νωπή είναι ακόμα και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια δε θα έπρεπε να γίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα, ώστε να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, με δεδομένο ότι η παγκόσμια θέρμανση προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η δρ. Λο δήλωσε ότι η κοινωνία πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο σχεδιασμός γι’ αυτή την προσαρμογή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που έχουν καλό εξαερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, την αύξηση του πρασίνου και των πάρκων στις πόλεις και την καθιέρωση προειδοποιήσεων για τους καύσωνες σε όλους».

Προειδοποιήσεις- “βροχή” από σειρές μελετών και διεθνή φόρουμ, όπως το πρόσφατο του ΟΗΕ στην Αίγυπτο, όμως εις ώτα μη ακουόντων. Γιατί τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται μάλλον δύσκολα θα υιοθετηθούν τόσο έγκαιρα όσο απαιτούν οι περιστάσεις. Πριν περάσουμε το κατώφλι του κλιματικού “Αρμαγεδδώνα”.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News