default-image

Τα πρωτοσέλιδα της χρονιάς - Με πολλές παραλλαγές, πολλά θύματα και πολλή αγωνία μας αποχαιρέτησε το 2022

Κόσμος
Τα πρωτοσέλιδα της χρονιάς - Με πολλές παραλλαγές, πολλά θύματα και πολλή αγωνία μας αποχαιρέτησε το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς “είδε” ο διεθνής Τύπος τα πιο σημαντικά από τα γεγονότα των 365 ημερών ενός εξαιρετικά δύσκολου χρόνου

Δύσκολη και αυτή η χρονιά που έφυγε... Αν και ο κορωνοϊός δεν ήταν ο κυρίαρχος των ημερών, είχε τη δική του δυναμική με ξεσπάσματα και ανεβοκατεβάσματα του... θερμόμετρου κατά καιρούς. Πολλές παραλλαγές, πολλά θύματα, πολλή αγωνία. Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την κλιματική κρίση με πρωτοφανή ξηρασία σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της Γης, ένα καλοκαίρι- “φωτιά” κυριολεκτικά και μεταφορικά, και τη διάσκεψη του Νοεμβρίου από τον ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Ήταν, όμως, κυρίως μια κρίσιμη εκλογική χρονιά. Για τη Γαλλία με την αναμέτρηση Μακρόν-Λεπέν για το Μέγαρο των Ηλυσίων να βρίσκει νικητή τον πρώτο, χωρίς όμως θριαμβολογίες. Εκλογική ήταν η χρονιά και για την Ιταλία, όπου οι ψηφοφόροι έδωσαν την πρωτιά στην Τζόρτζια Μελόνι, παρά το ακροδεξιό στίγμα της.

Όμως το πολιτικό γεγονός του 2022 ήταν η κρίση στη Βρετανία με τρεις πρωθυπουργούς μέσα σε λίγους μήνες. Από τον Τζόνσον στην Τρας και από την Τρας στον Σούνακ. Για την Αλβιόνα φυσικά το θέμα του 2022 δεν ήταν άλλο από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα αποτελέσει (αποτέλεσε) ειδικό ρεπορτάζ, η επικαιρότητα παρελαύνει μέσα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, πολλά ευρηματικά, άλλα καυστικά, όλα ωστόσο ενδεικτικά αυτής της δύσκολης χρονιάς που μόλις μας άφησε...

“O bella... Italia ciao”

 

Ίσως το πιο ευρηματικό πρωτοσέλιδο που αφορούσε στις εξελίξεις στην Ιταλία να μην είναι άλλο από εκείνο στα τέλη Σεπτεμβρίου της “Die Tageszeitung”. Η γερμανική εφημερίδα επέλεξε να σχολιάσει την ιταλική επιλογή στις κάλπες με την ακροδεξιά Μελόνι να σαρώνει με ένα από τα πιο γνωστά αντιφασιστικά τραγούδια της Ιταλίας, το “Bella ciao” (γεια σου ωραία). Τροποποιημένο για την περίσταση ως “O bella Italia ciao” (Ωραία Ιταλία γεια...).

O Πύργος της... Μελόνι

 

Με άφθονες δόσεις ειρωνείας, η γερμανική “TAZ” σχολίασε τις εξελίξεις στην Ιταλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Με την αγωνία για την πορεία που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, με το στίγμα της ακροδεξιάς, έντονη, η γερμανική εφημερίδα “έγραψε” όπως λέμε. Η “Die Tageszeitung” κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Όλα σταθερά στην Ιταλία” και τη φωτογραφία του κεκλιμένου Πύργου της Πίζας.

ΛΙΖ ΤΡΑΣ “Πάει” σε 44 μέρες

 

Οι περιπέτειες της Βρετανίας είδαν ως αρνητική πρωταγωνίστρια τη Λιζ Τρας. Πριν κλείσει μια βδομάδα από τότε που πήρε τα “κλειδιά” του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ από τον Μπόρις Τζόνσον, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσει τον θάνατο της βασίλισσας. Και πριν κλείσει 44 μέρες θητείας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, οδηγώντας το κόμμα και τη χώρα σε μια νέα κρίση-εξπρές.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο σώζον εαυτόν... σωθήτω

 

Με ένα δραματικό εξώφυλλο κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου το - γνωστό για τα βιτριολικά προς την Ελλάδα άρθρα του την περίοδο της οικονομικής κρίσης - περιοδικό “Spiegel”. Με μια εξίσου δραματική εικονογράφηση που εικονίζει τον γοτθικό Καθεδρικό της Κολωνίας που ίσα που επιβιώνει από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, το “Spiegel” δίνει το στίγμα της κλιματικής κρίσης που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. “Σώστε τον εαυτό σας, όποιος μπορεί”, σημειώνει στον τίτλο του το “Spiegel” με υπέρτιτλο “Κλιματική αλλαγή”. Το περιοδικό αναφέρεται στον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό που φαίνεται πια αδύνατον να επιτευχθεί και σημαίνει τον δικό του συναγερμό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Χειμώνας για τα δύσκολα

 

Τα δύσκολα χρόνια είναι μπροστά (και) για τη Γερμανία, προέβλεψε τον Σεπτέμβριο το γνωστό περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο αναφερόταν στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος και δεν αφήνουν αλώβητη ούτε την κραταιά Γερμανία. Ένα ζευγάρι ντυμένο με βαριά ρούχα αποτυπώνει τα όσα περιμένουν οι Γερμανοί ότι έπονται τον χειμώνα. Ο άντρας πετάει το κλειδί του αυτοκινήτου, μια που έτσι που θα φτάσουν οι τιμές θα είναι ασύμφορο. Η πρίζα του καλοριφέρ είναι κλειστή με ταινία και το καλώδιο... μόνο και έρμο στο πάτωμα λόγω ενεργειακού κόστους. Η τσέπη του είναι άδεια, ενώ η έκφραση της απόγνωσης χαρακτηριστική. Δίπλα του η γυναίκα κοιτάζει επίσης με απόγνωση, κρατώντας μια αγκαλιά ξύλα για να ζεσταθούν και ένα κερί για να βλέπουν. Όσο και αν μια τέτοια εικονογράφηση μπορεί να μοιάζει υπερβολική, τουλάχιστον για τη Γερμανία, είναι ενδεικτική των φόβων (και τρόμων) για την εξέλιξη του χειμώνα της ενεργειακής και βεβαίως επισιτιστικής κρίσης, που υποδηλώνεται με το ψωμί το οποίο διακρίνεται μέσα στην τσάντα του άντρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Και το όνομα αυτού Σούνακ

 

Μίνι ήταν η κρίση που προκλήθηκε με την παραίτηση Τρας από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Με διαδικασίες- “εξπρές” το Συντηρητικό Κόμμα προχώρησε στην εκλογή νέου ηγέτη, και άρα πρωθυπουργού, χωρίς καν εσωκομματικές διαδικασίες, αφού ο μόνος που κατάφερε να περάσει το όριο που απαιτούταν για συμμετοχή στην κούρσα ήταν ο Σούνακ.

ΜΑΚΡΟΝ-ΟΛΑΝΤ Ρωγμές στον γαλλογερμανικό άξονα

 

Οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών κινητήριων μοχλών της Ευρώπης, με την τελείως διαφορετική χημεία του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ολάντ σε σχέση με την προκάτοχό του Μέρκελ, βρέθηκαν για καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ειδικά το φθινόπωρο. Η συνάντηση των δύο ηγετών δε στάθηκε αρκετή να καθησυχάσει τον Τύπο, με το πρωτοσέλιδο της γαλλικής “Liberation” να είναι ενδεικτικό. “Παίζοντας” με το γαλλικό “ο λα λα” και το όνομα του Σολτς, το Όλαφ, έβαλε ως τίτλο OLALAF...

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η επιστροφή του Λούλα

 

Τον Νοέμβριο η νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η επιστροφή του συνοδεύεται από μια θητεία που προμηνύεται δύσκολη, με τον αντίπαλό του Ζαΐχ Μπολσονάρου να αποφεύγει ως την τελευταία στιγμή να αναγνωρίσει την ήττα του αφήνοντας να προϊδεάσει για μια ομαλή μετάβαση εξουσίας.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ Μακρόν στον β’ γύρο

 

Τον Απρίλιο ο Μακρόν πέτυχε την επανεκλογή του στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Κανείς ωστόσο δεν είδε θρίαμβο. Ούτε όμως και χάος. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του γαλλικού Τύπου, όπως της “Le Monde”, η οποία συνόψισε τις εκλογές κάνοντας λόγο για «επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος», επισημαίνοντας την αποχή «που πλησίασε ρεκόρ», και το ότι η άκρα Δεξιά που “ενσάρκωσε” η Μαρίν Λεπέν «έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων».

ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ “Τελευταίος ασπασμός”

 

Αυτή η φωτογραφία ήταν κυρίαρχη στα πρωτοσέλιδα σχεδόν ολόκληρου του κόσμου την ημέρα της κηδείας Ελισάβετ, με το φέρετρο στολισμένο με την ανθοδέσμη του Καρόλου και το ιδιόχειρο σημείωμά του, καθώς και τα σύμβολα της μοναρχίας. Μια πολύωρη τελετή που μεταδόθηκε απευθείας σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ τροφοδότησε για μέρες τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων...

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ “Η πτώση του κλόουν”

 

Με αυτόν τον σαρκαστικό τίτλο ο βρετανικός “Economist” έριξε τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, του ανθρώπου του Brexit με τις απίστευτες γκάφες που “έπεσε” υπό το βάρος των περίφημων κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω λοκντάουν της πανδημίας.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΙΙ Το τελευταίο ταξίδι

Στις 19 Σεπτεμβρίου η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της Βρετανίας οδηγούταν στην τελευταία της κατοικία. Και η “Daily Mail” την αποχαιρετούσε με αυτή την τελευταία φωτογραφία του φερέτρου της Βρετανίδας βασίλισσας, καθώς κατέβαινε στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνδσορ υπό τα όμματα του νέου βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ και κλειστού οικογενειακού κύκλου.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο πλανήτης “ψήνεται”

 

Με ένα γεμάτο αγωνία πρωτοσέλιδο η γαλλική “Liberation” έσπευσε να κρούσει τον δικό της κώδωνα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Μετά από ένα ακόμα φονικό καλοκαίρι με θερμοκρασίες-ρεκόρ και ξηρασία επίσης ρεκόρ και δη μισής χιλιετίας για το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, ήρθε ένα φθινόπωρο με πρωτόγνωρες θερμοκρασίες στη Γαλλία και την Ισπανία, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε το πρωτοφανές για την εποχή όριο των 30 βαθμών Κελσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News